Gedeputeerde hypothekeert goede samenwerking met Toerisme Vlaanderen

Op 23 april 2021, over deze onderwerpen: Communicatie, Coronacrisis, Toerisme

West-Vlaanderen – Toerisme Vlaanderen en Westtoer sloegen de handen in elkaar om een uitgebalanceerd steunpakket voor het toerisme uit te werken van in totaal 32 miljoen euro. In West-Vlaanderen schoten 385 ondernemers in actie en dienden een dossier in. “Het is bijzonder ergerlijk dat de gedeputeerde van Toerisme de diensten van Toerisme Vlaanderen totaal onterecht heeft beledigd net nu deze subsidies moeten verdeeld worden over de provincies,” fulmineert Wim Aernoudt uit Gistel.

Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu stelde in de Krant van West-Vlaanderen: “Dit had niet door Vlaanderen kunnen bedacht worden. Vlaanderen heeft te weinig voeling met wat hier leeft. Zonder ons was het Vlaams stimulusprogramma er niet gekomen.” Daarop stelde de CEO van Toerisme Vlaanderen: “Dit is dom en leugenachtig. Het zijn beweringen die wijzen op onwetendheid of bewuste verdraaiing.”

Provincieraadslid Wim Aernoudt: “Laat Toerisme nu net in West-Vlaanderen een belangrijkere economische sector zijn dan in de rest van Vlaanderen. In Vlaanderen zijn er 845 bedrijven die een dossier hebben ingediend om een deel van de 30 miljoen euro steun te krijgen. Maar liefst 385 West-Vlaamse ondernemingen waren daar bij. Dat is 45 % van alle Vlaamse aanvragen.”

De West-Vlaamse dossiers maken kans op een flink deel van die 30 miljoen euro. De provincie maakte ook nog eens 2 miljoen euro extra vrij voor de West-Vlaamse bedrijven. Aangezien er geen verdeelsleutel is tussen provincies kan je op basis hiervan verwachten dat van de 30 miljoen euro Vlaamse middelen er een aanzienlijk deel naar West-Vlaanderen zullen vloeien. “Dit is een belangrijke financiële impuls vanuit Vlaanderen voor hoofdzakelijk West-Vlaanderen.”

De beoordeling van de steunaanvragen op Vlaams niveau wordt georganiseerd door Toerisme Vlaanderen waarbij Westtoer aan tafel komt bij West-Vlaamse dossiers. “Net nu iedereen de zeilen bij zet in het belang van de West-Vlaamse bedrijven schildert de gedeputeerde Toerisme Vlaanderen af als wereldvreemd en ongeïnteresseerd.”

“Wij stellen ons ernstig vragen bij dergelijke houding van een gedeputeerde die daarmee de belangen van de sector ondergraaft. Wij vragen de gedeputeerde om de nodige inspanningen te doen om de plooien onverwijld glad te strijken en afhankelijk van het resultaat al dan niet te overwegen om haar bevoegdheid Toerisme ter beschikking te stellen. West-Vlaamse ondernemers zijn gebaat bij samenwerking en niet bij ruziestokers."

De gedeputeerde reageerde door te stellen dat ze het zo niet bedoeld had en alleen maar de rol van Westtoer in de verf wilde zetten. Ze verontschuldigde zich als dat anders is overgekomen. Ze wist ook te melden dat er reeds verduidelijkend mailverkeer was met Toerisme Vlaanderen. "Het siert de gedeputeerde dat ze zich verontschuldigt voor haar uitschuiver. Tegelijk vragen wij om meer inspanningen te doen dan alleen maar wat mails om de plooien glad te strijken. De eerste gedeputeerde trad dit standpunt bij. Hij kondigde aan dat vanuit de hele deputatie initiatief wordt genomen naar Vlaanderen toe,” besluit raadslid Wim Aernoudt.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is