Deputatie gaat in op N-VA-voorstel voor digitaal platform voor aanbestedingen

West-Vlaanderen – De N-VA-fractie wil naar Limburgs voorbeeld een West-Vlaams platform voor aanbestedingen laten ontwikkelen door het provinciebestuur. “Dit zal West-Vlaamse ondernemers helpen om hun omzet en groeipotentieel te vergroten”, aldus provincieraadslid Johan De Poorter. “Ik ben heel tevreden dat het provinciebestuur ons voorstel positief heeft beantwoord op de provincieraad van 28 januari. Er werd contact opgenomen met UNIZO om samen te werken. De tools van Limburg worden overgenomen. Het platform zal in maart gelanceerd worden in West-Vlaanderen. Ook lokale overheden kunnen gebruik maken van het platform.”

Met het platform kan het percentage van kmo's dat aanbestedingen binnenhaalt doen stijgen. Het grootste verbeterpunt bij de aanbestedingen zal de duidelijkheid zijn. Openbare aanbesteders kunnen daarom via het platform juiste en duidelijke informatie over de gunningsvoorwaarden verstrekken. “Veel KMO’s kennen de wereld van overheidsopdrachten te weinig. Hierdoor missen de West-Vlaamse bedrijven heel wat kansen voor inkomsten en omzet", zegt raadslid Johan De Poorter uit Meulebeke. Alle West-Vlaamse ondernemers kunnen zich er dan gratis registreren, terwijl aanbesteders op het platform overheidsopdrachten met een beperkte offertevraag (tot 139.000 euro exclusief btw) kunnen bekendmaken.

Overheidsopdrachten vertegenwoordigen zo’n 14 % van het bbp. In Limburg bestaat dit systeem sinds vorig jaar: www.aanbestedingeninlimburg.be."Het biedt ondernemers kansen om extra omzet te realiseren. Het platform past ook in de economische relance tijdens en na de coronacrisis,” aldus De Poorter.

Tijdens de afgelopen begrotingsbesprekingen gaf de deputatie meerdere malen aan dat men vanuit de Provincie er alles aan doet om de West-Vlaamse bedrijven maximaal te ondersteunen om door deze moeilijke periode te raken.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is