Bezettingsgraad provinciale bedrijfshuisvesting in de lift

Op 1 maart 2018, over deze onderwerpen: Economie en ondernemen

West-Vlaanderen - In de loop van de vijf voorbije jaren steeg de gemiddelde bezettingsgraad van de West-Vlaamse provinciale bedrijfshuisvesting van 73 procent naar 83 procent. Dat vernam provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) van gedeputeerde Jean de Bethune (CD&V).

Via ‘Actie voor Starters’ wordt bedrijfshuisvesting ter beschikking gesteld voor startende ondernemingen. “Sinds 2013 zit de bezettingsgraad in de lift, weliswaar met een kleine terugval in 2015”, besluit provincieraadslid Himpe uit de cijfers die door de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen ter beschikking gesteld werden.

Laagste bezettingsgraad voor bedrijfshuisvesting Brugge

“Van de zestien Werkpanden verspreid over de provincie waren er vier die in 2017 helemaal ingevuld waren. Dat is het geval voor ’t Werkpand Oostende Kuipweg, ’t Werkpand Ondernemerscentrum Oostende, ’t Werkpand Oostende Zandvoordestraat en ’t Werkpand Wingene Driebeck. De twee Werkpanden in Brugge sluiten de rij af, met 22 procent bezettingsgraad voor ’t Werkpand Brugge en 26 procent voor ’t Werkpand Ondernemerscentrum Brugge”. Volgens de gedeputeerde is er echter verbetering op komst voor beide sites. “Eind 2017 was ’t Werkpand in Brugge al voor 75 procent bezet, onder andere door een samenwerking met een student-ondernemer die een jaar gratis gebruik kon maken van een werkplek wat leidde tot extra visibiliteit voor ’t Werkpand. Het Ondernemerscentrum Brugge was pas sinds de zomer van 2017 operationeel en 26 procent bezettingsgraad in de opstart is een goed resultaat.”

128 ondernemingen in vijf jaar

“Van 2013 tot en met 2017 vonden 128 ondernemingen een onderdak in de West-Vlaamse bedrijfshuisvesting. In diezelfde periode vertrokken 90 ondernemingen uit de verscheidene Werkpanden. Bij de start van 2018 had de POM West-Vlaanderen een contract lopen met 92 ondernemingen voor huisvesting in één van de locaties. Een onderneming kan verschillende werkplekken bezetten”, stelt gedeputeerde Jean de Bethune.

Geplande investeringen

Naast diverse globale en verspreide investeringen voor data, telefonie, beveiliging en signalisatie zijn er in 2018 heel wat investeringen gepland in de bedrijfshuisvesting. “Het Tolhuis wordt voor 500.000 euro heringericht tot een Ondernemerscentrum en ’t Werkpand in Wingene en in Oostende worden gemoderniseerd voor 420.000 euro”, besluit Himpe.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is