BE-Alert: West-Vlaanderen maakt grote inhaalbeweging

Op 16 maart 2018, over deze onderwerpen: Veiligheid

West-Vlaanderen - West-Vlaanderen was na de lancering van BE-Alert lang de hekkensluiter van alle Vlaamse provincies op het vlak van de aansluiting van de steden en gemeenten op het alarmeringssysteem. “Er zijn nu al 47 van de 64 steden en gemeenten aangesloten en zo verdwijnt onze provincie van de laatste plaats”, zegt provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA).

“Er is verandering in gekomen na vele inspanningen”, aldus Himpe. “Onder andere de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé ergerde zich aan de desinteresse, ondanks de initiatieven die genomen worden om de steden en de gemeenten over de streep te trekken.”

“Het duurde lang, maar de provincie West-Vlaanderen maakte tijdens de laatste weken een grote inhaalbeweging. Oost-Vlaanderen blijft de beste leerling van de klas met 95 procent van de steden en gemeenten die aangesloten zijn, gevolgd door Limburg met 93 procent, de provincie Antwerpen met 88 procent en dan volgt West-Vlaanderen met 73 procent. De nieuwe hekkensluiter is nu de provincie Vlaams Brabant met 63 procent aangesloten steden en gemeenten.”

“Steden en gemeenten die BE-Alert ondertekenden hebben net zoals de gouverneur ook de mogelijkheid om iedereen die in de buurt van een incident is te verwittigen via sms. Via ALERT-SMS wordt zo naar alle geconnecteerde mobiele telefoons een bericht gestuurd”, verduidelijkt provincieraadslid Himpe.

Iedere stad of gemeente kan te allen tijde nog aansluiten bij BE-Alert. Het is ook de bedoeling dat elke overheid die instapt op het systeem ook een test uitvoert. Op vraag van bijvoorbeeld organisatoren van grootschalige festivals kan via het federale crisiscentrum ook een test aangevraagd worden van het ALERT-SMS-systeem.

“Vanaf 2018 worden de Seveso-sirenes rond kerncentrales en bedrijven die chemische producten verwerken vervangen door moderne communicatiesystemen zoals Be-Alert. In het belang van de veiligheid van de inwoners is het dus van groot belang dat steden en gemeenten zich nu wel zeer snel aansluiten op het systeem”, besluit het provincieraadslid.

Stand van zaken 15 maart 2018: zie bijlage rechts.

Ter info:

Nog niet aangesloten West-Vlaamse steden en gemeenten zijn: Alveringem, Heuvelland, Ingelmunster, Kortrijk, Langemark-Poelkapelle, Lo-Reninge, Mesen, Moorslede, Nieuwpoort, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Veurne, Vleteren, Wingene, Zonnebeke en Zuienkerke.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is