Gunstige ministriële en provinciale winden voor kleine windmolens

Op 3 mei 2016, over deze onderwerpen: Economie en ondernemen, Milieu en klimaat

Er is al heel wat geschreven over de kleine windmolens.  Maar tot dusver bleef dit bijna steeds beperkt tot het lokaal niveau al was er wel, zij het nog steeds op papier, een provinciaal project.  Maar dat leek eerder op een schijnzwangerschap volgens Diksmuids provincieraadslid Luc Coupillie (N-VA).  Toch lijkt men dan toch een versnelling hoger te schakelen.  Het provinciaal beleidskader voor de inplanting van deze windturbines, waarop al lang gewacht wordt, lijkt volgens Luc Coupillie dan toch vorm te krijgen.  

Het wordt immers verwacht in de loop van de maand mei.  En ook de nieuwe Vlaamse minister (in spé) Bart Tommelein lijkt belangstelling te hebben voor de kleine windturbines.  Bart Tommelein, die een energieplan wil maken voor Vlaanderen, heeft alvast aan Diksmuides pleitbezorger van kleine windmolens, het Keiems raadslid Marc Deprez (Idee2006) beloofd de problematiek van deze kleine windmolens mee op te nemen in zijn studie.

Nu de Vlaamse regering de plannen voor een nieuwe biomassacentrale in Gent niet wil subsidiëren, mag Bart Tommelein, bij zijn aantreden als ondermeer Vlaams minister van energie, op zoek naar alternatieven om alsnog de klimaatnormen te halen.  Dat hij daarbij denkt aan zon en wind, klinkt uiteraard bij de believers van de kleine windturbines als muziek in de oren.  De Oostendse politicus zou daarenboven, volgens zijn partijgenoot Marc Deprez, open staan voor de alternatieve energievorm van kleine windmolens.
Intussen wordt ook in de loop van de maand mei de problematiek van de kleine windmolens op de provincieraad verwacht.  Aansluitend zal volgens provincieraadslid Luc Coupillie de informatie doorgestuurd worden naar alle West-Vlaamse gemeenten.  Daarvan zouden volgens het Pervijs provincieraadslid al 20 gemeenten kandidaat zijn om deze kleine windturbines, die een maximale hoogte hebben van 15 meter, toe te laten op hun grondgebied.  De tekst van dit provinciaal beleidskader voor de inplanting van kleine windturbines, die verwacht wordt in de loop van de maand mei, werd reeds in de loop van de maand april bezorgd bij de zes pilootgemeenten van dit project.  Diksmuide is één van deze pilootgemeenten. (DLD)

Link: http://www.ediksmuide.be/nieuws/

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is