U bent hier
Yngvild Ingels: "Hoog tijd voor globale aanpak drugsgeweld "
Schiet- en steekpartijen, brandbommen, explosies en andere feiten gelinkt aan het criminele drugscircuit: meer dan twintig incidenten schrikten Antwerpen deze zomer op. Ook Brussel, Luik, Gent en Charleroi trekken aan de alarmbel.
Het parket en de federale gerechtelijke politie voeren een oneerlijke strijd door een ernstig gebrek aan mensen en middelen. Ineen ongezien gezamenlijk front getuigden ze in het parlement over de ernstige dreigingen en uitdagingen waar ze voor staan. Terwijl de ‘klassieke’ vormen van criminaliteit afnemen, nemen cybercriminaliteit en drugsgerelateerde criminaliteit een hoge vlucht. En dus moet ook de federale gerechtelijke politie zich aanpassen, investeren in nieuwe technologieën en gespecialiseerde profielen rekruteren.
Crimineel geld laten terugvloeien
‘En daar wringt het schoentje’, zegt Kamerlid Yngvild Ingels. ‘Op basis van een werklastmeting heeft de federale gerechtelijke politie een plan opgesteld. Ze wil haar eigen budget kunnen beheren enzelf instaan voor de rekrutering.’ Maar op de vraag naar extra mensen en middelen – 100 miljoen euro en 1.000 extra speurderstegen het einde van de legislatuur – antwoordde bevoegd minister Annelies Verlinden (cd&v) teleurstellend. Ze beloofde 30 miljoen euro tegen het einde van het jaar en 173 extra personeelsleden voor de federale gerechtelijke politie én de ondersteuningsdienstensamen. ‘In plaats van in te gaan op de vraag naar maatwerk, kiest Vivaldi er opnieuw voor om bestaande inefficiënte processen extra te financieren. Daarom diende ik een resolutie in om inbeslaggenomencrimineel geld te laten terugvloeien naar de federale gerechtelijke politie.’
Federaal gebrek aan urgentie
Het grote probleem in de strijd tegen druggerelateerde criminaliteit is het gebrek aan visie en coördinatie. ‘In die strijd zijn nationale en internationale samenwerking onontbeerlijk. En toch lijkt er binnen Vivaldi geen enkele urgentie te zijn om een concreet actieplan op te stellen tegen de drugsgerelateerde georganiseerde misdaad. In de bestaande strategische plannen rond veiligheid is er weliswaar aandacht voor drugsgeweld, maar het blijft bij theoretische concepten. Op het terrein is daar weinig of niets vante merken’, besluit Yngvild.