U bent hier
Reactie N-VA West-Vlaanderen op budget 2017: "Persoonsgebonden bevoegdheden: sommige middelen beter besteden"
West-Vlaanderen / Brugge - Tijdens de provincieraadszitting van 8 december 2016 stelde fractievoorzitter Kristof Pillaert (N-VA) tijdens de slotbespreking over de meerjarenplanning 2014-2019 en het ontwerpbudget 2017 vast dat de afslanking van de provincies definitief in gang is gezet: “Vanaf 1 januari 2018 is het zo ver. De provincie mag dan geen persoonsgebonden bevoegdheden meer uitoefenen. De overdracht van persoonsgebonden bevoegdheden wordt goed voorbereid door de administratie. N-VA licht echter enkele voorbeelden uit hoe sommige middelen voor Cultuur en Welzijn beter besteed kunnen worden.”
Fractievoorzitter Kristof Pillaert, uit Hooglede: “De leuze van het provinciebestuur voor budget 2017 is ‘less is more’. Met andere woorden, met minder bevoegdheden toch meer realiseren. Wij met N-VA staan hier helemaal achter. Behalve bij cultuur en welzijn. Bij deze persoonsgebonden bevoegdheden stellen we vast dat sommige middelen beter besteed kunnen worden.”
Kunstenfestival Watou
“Dit jaar wordt voor het eerst 225.000 euro gesubsidieerd voor het kunstenfestival in Watou. Het zal uiteraard louter toeval zijn dat Vlaanderen vanaf volgend jaar de subsidies heeft stopgezet. Vanaf 2018 kunnen we hiervoor geen subsidies meer geven. Met dergelijke verwachtingen geeft de provincie valse hoop aan deze organisatie en zullen de verwachtingen hoog gespannen zijn. Nadien zal het dan weer hetzelfde liedje zijn: ja, Vlaanderen wil dit niet meer doen en wij kunnen daar niets aan doen. We zijn er van overtuigd dat dit festival ook met minder middelen kan georganiseerd worden. Middelen die beter besteed kunnen worden.”
Zonnecrème voor jeugdbewegingen
N-VA laakt de houding van gedeputeerde Vanlerberghe die stelt dat alles moet overgenomen worden door Vlaanderen. “Er gebeuren zeker goede zaken op vlak van Cultuur en Welzijn. Maar niet alles is oké. We betwijfelen niet dat het aanbieden van zonnecrème voor jeugdbewegingen, als sensibilisering een goede campagne is, maar dergelijke campagnes zijn toch eindig in tijd. Opnieuw middelen die beter besteed kunnen worden.”
Beeldjes Coming World Remember Me
“De ambitie om 600.000 beeldjes van het project Coming World Remember Me te maken bleek toch wel zeer hoog. Daarom werden beschutte werkplaatsen aangesproken om die beeldjes in serie te maken. Het is nooit de bedoeling geweest dat er werd betaald om beeldjes te maken. Juist integendeel, wie een beeldje maakt, betaalt € 5. Het lijkt ons dus niet correct van de deputatie om te zeggen dat het altijd al de bedoeling is geweest om deze beeldjes door iemand anders te laten maken. Opnieuw middelen die beter besteed kunnen worden.”
Positieve evenementen
Echter, er zijn ook positieve evenementen waarvan iedereen hoopt dat ze door Vlaanderen worden overgenomen. Eén daarvan is Buren bij Kunstenaars. Dit evenement moet blijven bestaan en hopelijk wordt dit uitgerold bij andere provincies. Tot slot hopen wij op Vlaams en federaal niveau een structurele oplossing te vinden voor de MUG-helikopter.”
“De persoonsgebonden bevoegdheden zijn dus bijna verleden tijd voor de provincie. Wij blijven aandringen en erop toezien dat deze middelen efficiënt worden benut”, besluit fractievoorzitter Kristof Pillaert.