“Provincie West-Vlaanderen stelt de provinciale uitleendiensten in vraag”

Op 28 maart 2013

N-VA-provincieraadslid Wim Aernoudt heeft in het mondelinge vragenuurtje van de provincieraadszitting van 28 maart 2013 de vraag gesteld of de provinciale uitleendiensten voor audiovisueel materiaal voorwerp zijn van een vrij verregaande inkrimping.

De provinciale uitleendienst bestaat op vandaag uit 4 filialen: Brugge, Oostende, Kortrijk en Ieper. Er is een klantenbestand van meer dan 6000 klanten, waaronder zeer veel lokale socioculturele en andere verenigingen.  De dienst zou gehalveerd worden van 4 naar 2 uitleenposten.

In 2012 stonden de vier uitleenposten samen in voor meer dan 12000 ontleningen. De cijfers in het jaarverslag tonen ook een  niet aflatende stijgende trend over de laatste 6 jaar, die doen vermoeden dat er zeker nog groeipotentieel is. De uitleendienst van Brugge bijvoorbeeld verzorgt in zijn eentje al meer dan 5000 uitleningen. Dat was in 2006 nog ongeveer 3500.

Gedeputeerde Vanlerberghe sprak haar steun uit voor deze provinciale dienst.  Ze wees er echter ook op dat de diensten nu te druk bezig zijn met de uitwerking van het bestuursakkoord met de Vlaamse regering in het kader van de interne staatshervorming. In dat verband noemde de gedeputeerde de vraag ongepast en voorbarig. Ze sprak tegen dat er sprake van een inkrimping van deze dienstverlening.

Op vraag van het provincieraadslid of ze dan meteen kon bevestigen dat die dienst in dezelfde vorm (4 uitleenposten) kan doorgaan de komende jaren, antwoorde de gedeputeerde echter ontwijkend.

De N-VA-fractie vindt dit spijtig. Nog in de vorige legislatuur heeft de N-VA zich steeds heel positief opgesteld ten opzichte van deze dienstverlening.

Provincieraadslid Wim Aernoudt: ”Wij waren dan ook blij toen we mochten vaststellen dat in het witboek interne staatshervorming, onder de beleidsdomeinen Cultuur, Sport, Jeugd en Media de uitleendiensten expliciet worden vermeld onder bevoegdheden en taken als eerste invulling van het provinciaal taken profiel. Groot was dan ook onze verbazing dat net daar maatregelen worden genomen. Klaarheid kregen wij vandaag echter niet. Wij volgen dit dosssier uiteraard verder op.”

De N-VA-fractie is echter niet gelukkig met de aard van de reactie van de gedeputeerde. Wij stellen duidelijk dat onze vragen ingegeven zijn door een gezonde motivatie om onze oppositierol ten volle te spelen.

De gedeputeerde kon niet nalaten om haar afkeer van de interne staatshervorming uit te spreken. De N-VA-fractie begrijpt dit niet. Volgens de gedeputeerde is deze hervorming “jullie hervorming” doelend op de N-VA. Deze hervorming maakt deel uit van het Vlaams regeerakkoord en de sp.a maakt voor zover de N-VA-fractie weet deel uit van de Vlaamse regering. Het regeerakkoord is dus ook door sp.a ondertekend. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is