Zonder extra financiering crasht Mug-heli

Op 3 november 2017, over deze onderwerpen: Veiligheid

N-VA-parlementslid Koenraad Degroote doet oproep aan alle West-Vlaamse gemeentes tot meer burgerzin

BRUGGE - Het wordt financieel alsmaar moeilijker om de Mug-heli in de lucht te houden. Federaal parlementslid Koenraad Degroote (N-VA) uit Dentergem roept de collega’s uit gemeentebesturen op om meer subsidies te voorzien. “Het nut van een Mug-heli staat nooit ter discussie. Het redden van mensenlevens blijft altijd voorop staan.” Zijn oproep viel intussen niet in dovemansoren.

Begin september ging het tweede seizoen van ‘Helden van hier: in de lucht’ op VTM van start. Daarin worden hulpverleners gevolgd die hun patiënten met de Mug-heli bereiken. Of die dienstverlening in de toekomst nog kan worden gegarandeerd, hangt van verschillende factoren af. Het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening vzw moet alle zeilen bijzetten om elk werkjaar het budget weer rond te krijgen.

Kostprijs

De jaarlijkse kostprijs voor de uitbating van de Mug-helikopter wordt geraamd op circa 600.000 euro. “In dit bedrag zijn inbegrepen de huurprijs van de helikopter inclusief alle noodzakelijke verzekeringen, de lonen voor de piloten en technici, brandstof, onderhoud van het toestel en het secretariaat. In deze kosten zijn de personeelskosten voor een voltijds verpleegkundige en arts niét inbegrepen, die respectievelijk door het verpleegkundig departement en dienst anesthesie en kritische zorgen van het AZ St-Jan in Brugge gedragen worden”, klinkt het bij de vzw.

De financiering gebeurt door een belangrijke bijdrage van de provincie West-Vlaanderen (bijna 100.000 euro). Federaal minister Maggie De Block (Open VLD) bevestigt verder dat de federale overheid via de financiering van het ziekenhuis AZ Sint-Jan in Brugge jaarlijks een subsidie van 62.000 euro voorziet. Verder leveren de meeste gemeentebesturen uit onze provincie (ruim 100.000 euro) en enkele Oost-Vlaamse gemeenten (Aalter, Kluisbergen, Kruishoutem, Maldegem en Waarschoot, samen 6.377 euro) een jaarlijkse toelage in verhouding tot hun aantal inwoners.

Grote gemeenten

Bijgevolg zijn de verschillen tussen de gemeenten vrij groot, en niet elke gemeente draagt bij. En daar nijpt volgens federaal parlementslid Koenraad Degroote (N-VA) het schoentje. “Uit cijfers van het jaarverslag 2016 blijkt dat een kleine twintig West-Vlaamse gemeenten niét sponsoren. Ik doe aan hen dan ook een warme oproep om ook over de brug te komen en een jaarlijkse donatie te doen. Het zou een mooi signaal zijn dat alle West-Vlaamse gemeentes eensgezind over de partijgrenzen heen een substantiële bijdrage leveren.” Eerder al lieten N-VA-partijgenoten uit de provincieraad, onder meer Kristof Pillaert en Jan Van Meirhaeghe, eenzelfde geluid horen.

Van de West-Vlaamse gemeenten droeg Knokke-Heist in 2016 het meest bij (8.313 euro), gevolgd door Zedelgem (7.644) en Roeselare (7.068). Dat blijkt uit het jaarverslag 2016. Het is daarin opvallend dat enkele grote gemeenten de Mug-heli voor geen euro sponsoren. Volgens dat jaarverslag zou ook Tielt na 4.882 euro in 2014 en in 2015 in 2016 geen centen meer voorzien. “Dat klopt niet”, weerlegt N-VA-burgemeester Els De Rammelaere. “We voorzien hetzelfde bedrag als de voorgaande jaren, maar blijkbaar werd het later doorgestort en werd het verkeerdelijk niet in het jaarverslag opgenomen.”

Niet toevallig viel de oproep van Koenraad Degroote niet in dovemansoren in Izegem en Wielsbeke. Maar ook Hooglede, Meulebeke en Wervik hebben in 2017 dan toch een bijdrage voorzien. Die laatste gemeente zette begin deze week het licht op groen. Andere gemeenten blijven halsstarrig de andere kant opkijken.

Steun uit Nederland

Ook de Nederlandse (dichtbij gelegen) gemeenten Sluis, Hulst en Terneuzen (samen 11.647 euro) dragen substantieel bij. Verder dient een beroep gedaan te worden op zowel grote als kleine sponsors om het jaarlijkse budget sluitend te krijgen. Die private sponsoring was in 2016 goed voor 175.000 euro. Alle beetjes helpen, maar alleen een structurele verhoging van de werkingsmiddelen zou de Mug-heli de komende jaren de levensnoodzakelijke zuurstof geven om te overleven. (LVA)

Bron: Krant van West-Vlaanderen, 3 november 2017

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is