Wordt Bulskampveld nationaal park?

Op 23 november 2017, over deze onderwerpen: Domeinen en Groene Assen, Milieu en klimaat

BEERNEM - Vlaanderen heeft sinds 2006 één nationaal park, namelijk De Hoge Kempen in Midden-Limburg. Als het van provincieraadslid Tijl Waelput (N-VA) afhangt, dan zou ook het Bulskampveld in aanmerking voor zo'n titel kunnen komen.

Volgens Tijl Waelput heeft Nederland zowat twintig nationale parken. “We hebben een achterstand in te halen”, aldus het provincieraadslid. “Vorige maand lanceerde de jongerenorganisatie van N-VA, het idee om meer gebieden in Vlaanderen als nationaal park te erkennen. Daarbij werd onder meer Bulskampveld naar voren geschoven. Met 9.000 hectare en het bestaande natuurbeheer en recreatieve gebruik voldoet Bulskampveld ruimschoots aan de criteria om als nationaal park erkend te worden.”

Het Landschapspark Bulskampveld strekt zich uit over de gemeenten Beernem, Oostkamp, Ruiselede, Wingene en Aalter. Samen met deze gemeenten zijn het de Provincies West- en Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos, Westtoer, Toerisme Oost-Vlaanderen, Regionaal Landschap Houtland en Natuurpunt die de handen in elkaar slaan om het Bulskampveld beter op de toeristisch-recreatieve kaart te zetten.

Vele vragen

“Nadat werd medegedeeld dat een werkgroep effectief bezig zou zijn met de voorbereidingen om Bulskampveld als nationaal park te laten erkennen, reageerde de verantwoordelijke gedeputeerde dat de provincie niet de ambitie heeft om nationale parken in onze provincie te erkennen. Men kan zich hieromtrent vele vragen stellen”, aldus Waelput. “Heeft men schrik dat de provincie bevoegdheden zou verliezen indien de Vlaamse overheid het beheer van een nationaal park Bulskampveld zou kunnen overnemen? Of vreest men de reacties van bepaalde mensen of groepen, die vrezen hun activiteiten te verliezen?”

Burgemeester Johan De Rycke (CD&V) heeft deze geruchten ook gehoord, maar weet er verder niets over. “Het zou kunnen dat men daarmee bezig is, maar tot nu toe werden wij niet geïnterpelleerd en kan ik er dan ook niets over zeggen.”

Bron: Krant van West-Vlaanderen/Brugsch Handelsblad, Vr. 10 Nov. 2017, Pagina 45

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is