slimme derdebetalersregeling goedkoper dan provinciale wijkgezondheidscentra

Op 7 november 2013, over deze onderwerpen: Armoede, Efficiënte overheid, Financiën en begroting

De N-VA-fractie in de provincieraad reageert verbaasd en teleurgesteld over de aankondiging in de pers van de oprichting van 4 wijkgezondheidscentra (Roeselare, Oostende, Brugge en Kortrijk) in de provincie. N-VA-provincieraadsleden Jan Van Meirhaeghe (Damme) en Peter De Roo (Brugge) laken deze plotse beslissing door de deputatie.

“N-VA pleit voor een geïntegreerde basisgezondheidszorg die toegankelijk is voor iedereen, zonder onderscheid van rang of stand. Gezondheidszorg is een basisrecht, en we moeten er alles aan doen om dit recht naar de mensen toe te vertalen. De huidige eerstelijnsgezondheidszorg voorziet reeds in de mogelijkheid om dit aan sociale tarieven, zo nodig zelfs gratis te doen. Dat dit te weinig gekend is, is de kern van de zaak”, aldus Van Meirhaeghe, zelf arts. 

"De provincie West-Vlaanderen was tot nog toe de enige provincie zonder wijkgezondheidscentra. Een keuze die perfect aansloot met bovenstaande argumentatie. Met de plotse koerswijziging vreest N-VA dat er een parallel systeem wordt opgezet die de overheid niet alleen meer geld zal kosten, maar ook een nieuw stigma betekent voor mensen die leven in armoede. Armoede bestrijden doe je niet door ideologisch geïnspireerde wijkgezondheidscentra op te starten maar wel door mensen te integreren en hen maximaal te laten gebruik maken van de bestaande structuren binnen de gezondheidszorg”, zegt De Roo. 

“Als men vaststelt dat de gezondheidszorg niet toegankelijk is voor iedereen, moet men vooral iets doen aan de toegankelijkheid door de sensibilisering ervan. Als iemand de weg naar de bakker niet vindt, dan leg je de weg uit, en begin je daarom niet een extra bakkerij in zijn eigen straat”, aldus De Roo en Van Meirhaeghe.

Beide N-VA-provincieraadsleden benadrukken het voorstel van hun partij voor een slimme derdebetalersregeling voor iedereen zoals het ook voorligt op haar congres van begin volgend jaar. Omgekeerd wil de partij de drempel naar de spoed- en specialisatiediensten verhogen voor wie zich zonder verwijsbrief van de huisarts rechtstreeks aanmeldt en vervolgens toch niet opgenomen dient te worden.  Bovendien is de oprichting van wijkgezondheidscentra in principe een persoonsgebonden materie. De interne staatshervorming is duidelijk dat dit een zaak is voor het Vlaamse niveau.

 

Kaart wijkgezondheidscentra Vlaanderen (2013)

Kaart met de wijkgezondheidscentra in Vlaanderen (2013)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is