Reizende archeologische expo doorheen West-Vlaanderen begin 2023

Op 24 mei 2022, over deze onderwerpen: Onroerend Erfgoed

West-Vlaanderen – Er komt een reizende archeologische expo doorheen West-Vlaanderen begin 2023. Dit heeft provincieraadslid Isabelle Vandenbrande vernomen vanop de provincieraad. Dit naar aanleiding van het aanleggen van een fluxysgasleiding in de periode 2014-2016 van Alveringem tot Maldegem, een  traject van meer dan 80 km. De reizende tentoonstelling opent in Langemark op 30 september. De tentoonstelling gaat verder via het originele pijplijntraject. Haltes zullen er zijn van oktober 2022 tot mei 2023 in Langemark, Hooglede, Maldegem, Beernem, Kortemark en Vleteren. “Het is bijzonder fijn dat Beernem één van de zes geselecteerde haltes is”, stelt Vandenbrande, tevens inwoner van Beernem.

In 2015 vonden er opgravingen plaats in Beernem en Oedelem naar aanleiding van de aanleg van een Fluxysgasleiding van Alveringem tot in Maldegem. Er werden toen vele opgravingen gedaan van archeologische waarde. Deze vondsten werden eerst aan een onderzoek onderworpen. Deze werden ondertussen overgedragen aan het onroerend erfgoeddepot van Raakvlak. Zij zullen nu een expo organiseren van dit waardevol erfgoed via een rondreizende tentoonstelling. “De expo vindt plaats in Beernem van vrijdag 27 januari tot zaterdag 4 maart 2023. Er is een provinciale subsidie van 50.000 euro om de reizende tentoonstelling te organiseren Daarbij zullen alle vondsten aan het publiek getoond worden. Het zijn de West-Vlaamse Erfgoeddepots die zorgen voor de samenstelling, de locaties en de praktische organisatie van deze expo,” aldus provincieraadslid Isabelle Vandenbrande.

Leskoffer beschikbaar voor basisscholen

De rondreizende tentoonstelling start op 30 september 2022 in Langemark en houdt daarna ook halt in Hooglede, Maldegem, Beernem, Kortemark en Vleteren. “In Beernem vindt de expo plaats vanaf vrijdag 27 januari 2023 tot en met zaterdag 4 maart 2023. Vanaf juni 2023 kan de tentoonstelling op andere locaties getoond worden. Steden en gemeenten kunnen dit aanvragen via de Dienst Erfgoed van onze provincie. Daarnaast voorziet de Vlaamse overheid voor basisscholen ook de leskoffer  ‘Als vondsten konden praten’. Die is gericht op leerlingen van de tweede en derde graad van het lager onderwijs. We kijken er naar uit om de archeologische vondsten specifiek voor Beernem te bekijken”, besluit provincieraadslid Isabelle Vandenbrande.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is