Provincie West-Vlaanderen overweegt om bezwaar in te dienen tegen Frans windmolenpark voor kust Duinkerke

Op 30 april 2024, over deze onderwerpen: De Vlaamse Kust, Economie en ondernemen, Energie

West-Vlaanderen / Vlaamse Kust – Na de duidelijke oproep van raadslid Wim Aernoudt in de provincieraad, overweegt de provincie West-Vlaanderen nu om bezwaar in te dienen voor het windmolenpark in Duinkerke. Provincieraadslid Wim Aernoudt reageert tevreden: “De provincie onderzoekt nu de impact op visserij, het toerisme en de impact op de economische ontwikkeling door blokkering van scheepvaartroutes vanuit Oostende van deze vergunningsaanvraag van 46 windmolens bij de kust van Duinkerke.”

De inplanting van windturbines op de Noordzee net voor de Franse kust en net tegen de grenslijn met de Vlaamse kust zorgde vroeger al voor heel wat beroering. Tot nu zet de Franse overheid door. De vergunning voor de bouw van deze is intussen aangevraagd en het openbaar onderzoek is intussen lopende. Deze loopt tot 18 mei 2024.

Raadslid Wim Aernoudt uit Gistel: “We vernemen dat onder andere de gemeente De Panne en de haven van Oostende bezwaar en verdere juridische strijd overwegen. Uit allerlei overwegingen lijkt het verschuiven van het park dieper in zee een oplossing voor heel wat problemen. Het mag meteen duidelijk zijn dat het niet gaat over weerstand tegen de plaatsing van turbines op zich maar over de bijzonder ongelukkige inplanting van deze. De impact op de skyline van De Panne, de vaarroutes vanuit Oostende naar Dover bij een eventuele restart van vaarten, het komt allemaal in het gedrang.”

“Het is duidelijk dat het belang van heel wat West-Vlamingen wordt geschaad in deze. We zijn dan ook tevreden dat de provincie overweegt om bezwaar in te dienen. Tegelijk vragen wij ook dat de provincie samenwerkt met de betrokken kustgemeenten en de haven van Oostende om tot een sterk dossier te komen. Maar naar onze mening kan de provincie ook druk uitoefenen op de regionale besturen in Noord-Frankrijk waarmee de provincie bij grensoverschrijdende samenwerkingen heel wat contacten onderhoudt," besluit provincieraadslid Wim Aernoudt.

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is