Noodplan is klaar voor haven Zeebrugge indien harde Brexit

Op 3 juli 2019, over deze onderwerpen: De Vlaamse Kust, Veiligheid

West-Vlaanderen / Zeebrugge - Provincieraadslid Isabelle Vandenbrande bond de kat de bel aan in de provincieraad en ondervroeg de provinciegouverneur of de nodige voorbereidingen zijn genomen voor de haven van Zeebrugge indien er een harde Brexit valt op 31 oktober. ”En dit blijkt,”  aldus raadslid Vandenbrande. ”In het noodplan zijn er wachtparkings voorzien voor het vrachtverkeer en de mobiliteit voor de lokale bevolking wordt gegarandeerd op de toegangswegen in en rond Brugge.”

Dagelijks verwerkt de haven van Zeebrugge 5000 tot 7000 vrachtwagens die de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk maken. “Als men weet dat de douaneprocedure nu 5 minuten per vrachtwagen inneemt en dit bij een harde Brexit zou toenemen tot 2 à 3 uur per vrachtwagen, dan is het noodzakelijk een mobiliteitsplan voor te bereiden. Deze controles kunnen leiden tot lange wachttijden voor het in-en uitschepen in Zeebrugge,” aldus provincieraadslid Isabelle Vandenbrande uit Beernem.

Uit het antwoord van de gouverneur blijkt dat van de vrachtwagens die de oversteek maken 20% niet in orde blijkt te zijn met de grensformaliteiten. Het havenbestuur werkt preventief met campagnes zodat vervoersbedrijven zich in orde stellen. Zelf heeft de provincie een noodplan klaar: het havengebied kan zelf tot 600 vrachtwagens bufferen. Andere wachtparkings die gebruikt kunnen worden zijn sites van de civiele bescherming, de site van de haven van Oostende, de A11, het militair domein in Haasdonk en het provinciaal domein Puyenbroeck in Oost-Vlaanderen.

Raadslid Vandenbrande: “Ik was eveneens bezorgd voor de vrachtwagens met verse voeding die dienen te wachten op de wachtparkings. Maar de gouverneur garandeert dat de civiele bescherming deze zullen blijvend bevoorraden zodat de vrachtwagens vers en koel blijven. Tenslotte is er een globaal circulatieplan waarbij een aantal wegen worden voorbehouden voor het lokale verkeer zodat de Bruggeling en de brede omgeving nog kan blijvend circuleren.”

“Het wordt nu de komende maanden afwachten of er een zachte of harde Brexit valt. De provincie heeft alvast de nodige voorbereidingen getroffen”, besluit raadslid Vandenbrande.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is