Nieuwe oplossingen gezocht voor de impact van cruisetoerisme op West-Vlaanderen

Op 22 juni 2023, over deze onderwerpen: De Vlaamse Kust, Toerisme, Veiligheid

West-Vlaanderen / Vlaamse Kust / Brugge – Cruisetoerisme is aan het groeien, ook in West-Vlaanderen. Zo’n 78% van die cruises meert aan in de haven van Zeebrugge. De negatieve impact op het milieu en de drukte in de steden zijn de belangrijkste redenen waarom de inwoners cruiseschepen liever zien vertrekken dan aankomen. “Ik heb de oproep gericht aan Westtoer om in dat licht de impact van het cruisetoerisme te herbekijken”, aldus provincieraadslid Jan Van Meirhaeghe uit Damme.

Toerisme Vlaanderen heeft de kenmerken en impact van zee- en riviercruisetoerisme onderzocht in Antwerpen, Brugge, Gent, Oostende en Brussel. Cruisetoerisme is een sterk groeiend segment binnen toerisme in Vlaanderen.

In 2019 bezochten zo'n 520 000 passagiers Vlaanderen en Brussel, waarvan ruim driekwart met een zeecruiseschip. Uit het onderzoek van Toerisme Vlaanderen blijkt dat Brugge dé hotspot is voor cruiseschepen in Vlaanderen en Brussel. Zo’n 78 % van de cruises meert aan in de haven van Zeebrugge. Antwerpen komt op de tweede plaats met 17%. De Oostendse haven neemt 5% van de cruiseschepen in Vlaanderen en Brussel voor haar rekening.

Een zeecruisepassagier geeft gemiddeld 41 euro uit. Het grootste deel van die uitgaven gaat naar chocolade, bier en souvenirs.  Alles samen gaven cruisepassagiers, de bemanning en de rederijen bijna 26 miljoen euro uit in 2019. De totale waarde van de toerismesector bedraagt 5 miljard euro. Het cruisetoerisme maakt daar dus maar een minuscule fractie van uit. Cruisepassagiers blijven gemiddeld net geen 5 uur aan wal. Die tijd gebruiken ze om te shoppen, een terrasje mee te pikken of een museum of monument te bezoeken.

De stad Antwerpen minimaliseert de overlast door de cruiseschepen en blijft voorstander van cruisetoerisme, al is ze ook geen vragende partij voor veel meer schepen. In Brugge zien ze de cruisetoeristen minder graag komen. Bij een bevraging in 2017 bleek dat twintig procent van de stedelingen liever wat minder gigantische schepen zag aanmeren. In 2021 was dat aandeel opgelopen tot ongeveer vijftig procent. Dat is een enorme stijging op korte tijd. In Brugge gaat het zelfs om 57 procent.

En vorige week werd in de pers nogmaals aangehaald dat het cruisetoerisme de luchtvervuiling doet toenemen. In Zeebrugge stoten de 51 aangemeerde cruiseschepen zeven keer meer schadelijke zwaveldioxide uit dan alle 57.000 personenwagens die in Brugge zijn ingeschreven.

Na de studie van Toerisme Vlaanderen concludeerde minister Demir als volgt: “We moeten het cruisetoerisme durven te hertekenen. Het evenwicht met ons leefmilieu en het draagvlak bij de inwoners lijkt zoek.”

“Nu blijkt dat dit toerisme daarenboven ook geen economische meerwaarde meebrengt, moeten we ook in de provincie en met Westtoer de zaak herbekijken”, besluit provincieraadslid Jan Van Meirhaeghe.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is