Nieuwe editie Beaufort in 2018?

Op 23 december 2016, over deze onderwerpen: Cultuur, Toerisme

West-Vlaanderen / De Vlaamse Kust - Dezer dagen buigen de colleges van de 10 Vlaamse kustgemeenten zich over een voorstel van de provincie om de coördinatie van beaufort in 2018 toe te vertrouwen aan Westtoer. Provincieraadslid Wim Aernoudt volgt het dossier van Beaufort op: "In de provinciale conceptnota worden de gemeenten gevraagd naar een principieel akkoord met de uitgangspunten, opvolgingsstructuren en het budget."

Het voorstel omvat 2 luiken. Beaufort 6.0 mikt op de creatie van monumentale kunst in elke kustgemeente. Eén werk per gemeente is het uitgangspunt. Deze werken krijgen na Beaufort 2018 al dan niet een permanent karakter. Onder de naam Art@Coast, het tweede luik, wil Westtoer zorgen voor een publicitaire koepel waaronder alle, ook bestaande, beeldende kunst aan de kust wordt gepromoot.

De provincie budgetteert daarvoor in totaal 1,5 miljoen euro. Het draagt alle kosten voor organisatie en curator voor in totaal 450.000 euro. Daarnaast trekt de provincie maximaal 75.000 euro uit per kustgemeente voor de creatie van een monumentaal kunstwerk op voorwaarde dat de kustgemeente minstens hetzelfde bedrag bijlegt.  Voor promotie vraagt de provincie aan elke kustgemeente 10.000 euro en legt er zelf nog eens 200.000 euro bovenop. Hiermee wordt minstens een budget van 2.35 miljoen euro samengebracht.

De stuurgroep die alle belangrijke beslissingen zal nemen is het kustburgemeestersoverleg aangevuld met de gedeputeerde van toerisme. Daarin zit volgens gedeputeerde De Block ook de sleutel om problemen zoals in de mislukte editie van 2015 te vermijden. Die stuurgroep zou een garantie zijn voor meer inspraak en nauwere samenwerking met de gemeenten. “Aangezien we zeer vaak vaststellen dat de kustburgemeesters nauwelijks op één lijn te krijgen zijn, stellen we ons daar toch vragen bij,” aldus provincieraadslid Wim Aernoudt.

N-VA vraagt de gedeputeerde om duidelijke toeristische doelstellingen met streefcijfers vast te leggen. “Als je een bedrag van 1,5 miljoen aan middelen uittrekt uit het budget voor toerisme is een degelijke evaluatie op z’n plaats. De gedeputeerde bleef zeer vaag qua toeristische doelstellingen. Hij had het over: ‘De globale attractiviteit van de kust verhogen.’ Dit is voor ons een ronduit ontgoochelend antwoord,” fulmineert raadslid Aernoudt.

Het is afwachten of voldoende kustgemeenten warm kunnen gemaakt worden om Beaufort 2018 op te starten. N-VA blijft in de provincieraad hameren op het belang van duidelijke globale toeristische doelstellingen om het project correct te kunnen evalueren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is