N-VA vraagt naar een plan van aanpak om veiligheid voetbalstadions te verhogen

Op 20 mei 2019, over deze onderwerpen: Veiligheid

West-Vlaanderen - N-VA heeft de gouverneur ondervraagd in de provincieraad om de veiligheid van West-Vlaamse voetbalstadions te verhogen bij voetbalmatchen in de eerste klasse. “We hebben naar een plan van aanpak gevraagd. We ondersteunen de gouverneur in zijn acties”, aldus provincieraadslid Jan Van Meirhaeghe, zelf een voetbalsupporter.

Provincieraadslid Jan Van Meirhaeghe uit Damme: “Vorig jaar woonde ik een gewone competitiematch van Bayern München bij, en daar waren zeker 100 ingangspoorten waar elke supporter echt grondig gefouilleerd werd. Met mijn zonen trek ik regelmatig naar onze Catalaanse vrienden, en in Camp Nou van FC Barcelona zit je samen met 85.000 man en zie je nauwelijks een politieagent.”

Naar aanleiding van de incidentrijke wedstrijd van 12 april tussen Standard Luik en Anderlecht waarbij vuurpijlen werden afgeschoten op het veld, heeft raadslid Van Meirhaeghe de gouverneur ondervraagd of er voor onze West-Vlaamse voetbalstadions een plan van aanpak bestaat om dergelijke problemen te voorkomen, en als ze zich toch zouden voordoen op te lossen. 

Uit het antwoord van de gouverneur is af te leiden dat hij dit nauwgezet opvolgt. Het zijn echter de gemeentelijke autoriteiten die de plan van aanpak bepalen in het kader van de wet Jambon (Wet Private veiligheid). Deze wet zorgt er voor dat private veiligheidsdiensten voetbalfans kunnen fouilleren en handtassen screenen.

“Met N-VA willen we dat er onderzocht wordt of het opportuun is elke supporter individueel te fouilleren. We vragen ook dat de voetbalclubs gesensibiliseerd worden om de veiligheid van elke supporter te waarborgen zonder beroep te doen op de politie,” somt raadslid Van Meirhaeghe een aantal maatregelen op om de veiligheid te verhogen in en rond de voetbalstadions.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is