N-VA vraagt extra maatregelen om de drukte in de provinciedomeinen te controleren

Op 23 juli 2020, over deze onderwerpen: Coronacrisis, Domeinen en Groene Assen

West-Vlaanderen / Harelbeke / Brugge / Ardooie  – De N-VA-fractie in de West-Vlaamse provincieraad stelt vast dat de afstandsregels om besmettingen met het coronavirus te vermijden in de West-Vlaamse provinciedomeinen niet altijd gevolgd worden. “Met het zonnige en verlengde weekend van 21 juli achter de rug was het extra druk in de provinciedomeinen. Ik stelde onder andere vast dat de afstandsregels en andere afspraken door heel wat bezoekers met de voeten werden getreden. Dit moet beter voor deze zomer. We dringen aan bij het provinciebestuur voor extra maatregelen zoals meer toezicht op het naleven van de social distancing en het plaatsen van afgebakende zones”, aldus provincieraadslid Johan De Poorter uit Meulebeke.

“We hebben meldingen binnen gekregen dat de afstandsregels bij de ligweide van de zwemzone van provinciedomein De Gavers in Harelbeke niet steeds gevolgd werden. Grote groepen van bezoekers zaten samen en negeerden alle social distancing regels. Daarnaast was het heel druk bij het vernieuwde speelplein bij provinciedomein Tillegembos te Brugge en de wandelpaden van provinciaal domein ’t Veld in Ardooie. Daarom dringen aan op meer structurele maatregelen.”

“Heel wat West-Vlamingen maken dankbaar gebruik van de open ruimten en de speelpleinen op onze provinciale domeinen. Maar wij ontvingen meldingen dat er zo goed als geen controle is op het naleven van de coronamaatregelen,” geeft De Poorter aan. “Nochtans heeft het provinciebestuur gedurende de lockdown de provinciale domeinen afgesloten om de verspreiding tegen te gaan. Gelukkig zijn deze nu geruime tijd opnieuw toegankelijk maar moeten we vaststellen dat er zo goed als geen handhaving is,” vervolledigt De Poorter.

Volgens de meest recente cijfers wordt de alarmdrempel van 20 besmettingen op 100.000 inwoners overschreden in zeventien West-Vlaamse gemeenten. We moeten dus extra waakzaam zijn,aldus raadslid De Poorter. “De sociale bubbels dienen beter te worden afgescheiden bij de strandzone van provinciedomeinen De Gavers. Dit kan door extra stewards in te zetten die de mensen sensibiliseren of door met afscheidingen te werken. Strandzeilen meebrengen raden we sterk aan.”

Raadslid Johan De Poorter besluit: “Ieder van ons dient tijdens deze coronacrisis zijn gezond verstand te gebruiken. Dat betekent dat je voldoende afstand moet houden. Wanneer we merken dat het ergens te druk is, zoeken we best een andere plek op of dragen we een mondmasker.”

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is