N-VA vraagt de Provincie voor bredere aandacht rond bijen

Op 22 maart 2019, over deze onderwerpen: Milieu en klimaat

West-Vlaanderen - De provincie West-Vlaanderen verdeelt sinds deze week 10.000 zakjes gratis bloemenzaad. Ze doet dit voor het negende jaar op rij. “Wij vragen met N-VA of deze actie kan worden uitgebreid. Vorig jaar zat de Provincie al na 1 maand door de voorraad,” aldus provincieraadslid Johan De Poorter uit Meulebeke. “Daarnaast willen we graag een bijenhal en een bloemenweide in elk provinciedomein.”

De actie met gratis bloemenzaad past in de campagne 'Laat het zoemen met bloemen' en heeft als doel meer 'bijenvriendelijke' bloemen in West-Vlaanderen te doen groeien. Ze kost jaarlijks ongeveer 6 000 euro. In deze kost zit de prijs van de zaden vervat, alsook de kostprijs voor het drukken en vullen van de zakjes bloemenzaad. “Bij de laatste editie in 2018 was de voorraad zakjes binnen een termijn van 3 à 4 weken uitgeput,” steekt provincieraadslid Johan De Poorter van wal. “We vragen om de voorraad uit te breiden zodat er zakjes beschikbaar zijn tot eind mei voor de bloeiperiode start. Het ligt alvast niet aan de kostprijs dat de actie niet kan worden uitgebreid. De gemeenten kunnen ook bijdragen. Zij promoten dit alvast ten volle bij haar bewoners.”

“We vragen daarnaast om een bijenhal en een bloemenweide te voorzien in elk van de 20 provinciedomeinen.  Op dit moment zijn er bijenhallen en bloemenweides in provinciedomein De Palingbeek in Ieper, De Gavers in Harelbeke en Sterrenbos in Roeselare."

België wordt wel eens het bijenkerkhof van Europa genoemd. Uit cijfers blijkt dat ons land op vlak van bijensterfte bijzonder slecht scoort in vergelijking met andere Europese landen. “Elke overheid, ook de provincie, dient dus zijn steentje bij te dragen. Een belangrijke oorzaak van deze bijensterfte vinden we terug in de verminderde aanwezigheid van geschikt voedsel voor de bijen, vnl. door een verminderde biodiversiteit. Bijen zijn echter van cruciaal belang voor de mens. Een derde van de wereldvoedselproductie is afhankelijk van natuurlijke bestuiving,” besluit provincieraadslid Johan De Poorter.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is