N-VA stelt vragen bij inkomsten kerkfabriek Sint-Salvator Brugge

Op 29 september 2023, over deze onderwerpen: Financiën en begroting, Onroerend Erfgoed, Patrimonium

West-Vlaanderen / Brugge - De kathedrale kerkfabriek Sint-Salvator in Brugge kan terugvallen op de provincie om de tekorten in zijn budget bij te passen. N-VA vraagt onderzoek naar de eigen inkomsten van deze kerkfabriek: “Een optimalisatie van de inspanningen om zelf middelen te genereren kan de druk op de West-Vlaamse belastingbetaler verlichten”, aldus provincieraadslid Wim Aernoudt.

Provincieraadslid Wim Aernoudt: “Elke kerkfabriek in Vlaanderen kan terugvallen op de gemeente om zijn tekort bij te passen. Voor een kathedrale kerkfabriek zoals Sint-Salvator in Brugge is dat de provincie. Het tekort kan beheersbaar blijven als de kerkfabriek zuinig omspringt met uitgaven. Dat gebeurt ook heel vaak. Maar het kan ook inspanningen doen aan de inkomstenzijde.”

“Vaak hebben kerkfabrieken landerijen, bouwgronden, huizen of appartementen in hun bezit. De overheid kan de kerkfabriek niet verplichten om deze te verkopen om met deze middelen de rekeningen aan te zuiveren. Maar de overheid kan wel vragen dat deze bezettingen optimaal beheerd worden naar financieel rendement.”

“De opbrengsten van het patrimonium komen wel in mindering van de bijdrage van de overheid. Als de kerkfabriek meer inkomsten uit pacht of verhuring kan innen, draagt de overheid minder bij in de kosten. Na lezing van het dossier van deze kerkfabriek Sint-Salvator zijn wij niet overtuigd dat het patrimonium naar rendement optimaal wordt beheerd. De gedeputeerde engageerde zich in de raad om dit met de kerkfabriek op te nemen”, besluit provincieraadslid Wim Aernoudt.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is