U bent hier
N-VA pleit voor meer groene warmte in West-Vlaanderen
Is hout het nieuwe goud voor West-Vlaanderen?
West-Vlaanderen / Diksmuide / Jabbeke – Tijdens de provincieraad van 22 december pleitte provincieraadslid Tijl Waelput (N-VA) voor meer groene warmte in de provincie. In de gebouwen van het nieuwe provinciaal domein De IJzerboomgaard in Diksmuide zal de verwarming en productie van sanitair warm water gebeuren met houtsnippers als brandstof.
Provincieraadslid Tijl Waelput (N-VA) had tijdens de voorbesprekingen in de commissie de vraag gesteld om deze vorm van CO-2-neutrale verwarming voor dit project te onderzoeken. De provincie geeft hiermee nu zelf het goede voorbeeld van een energievorm waarvan het potentieel op dit ogenblik erg onderbenut is. Houtverbranding verdient in onze energiemix haar plaats. Het is trouwens maar logisch, dat de provincie zelf in de praktijk brengt wat door de eigen instanties gepropageerd wordt. Zo werd er op 10 maart 2015 een studiedag georganiseerd door de POM (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij) en Inagro (onderzoekscentrum voor de landbouw) over “Groene warmte door kleinschalige houtverbranding voor landbouw, kmo’s en industrie”. Het instituut verwarmt zijn gebouwen zelf gedeeltelijk met een houtsnipperketel en doet onderzoek naar de productie van KOH (korte-omloophout). In het kader van het Europese Interreg-programma was de provincie ook betrokken bij het zogenaamde ARBOR-project (Accelerating Renewable Energies through valorisation of Biogenic Organic Raw Material).
Provincieraadslid Tijl Waelput (N-VA) pleit ook voor een doordachte totaalvisie: “Door het gebruik van hout in deze vorm (houtsnippers) te stimuleren, geven we opnieuw een economische waarde aan houtkanten, heggen en knotbomen. Als het beheer daarvan doordacht gebeurt (onder andere een gefaseerde oogst) heeft dat zeer positieve gevolgen voor de biodiversiteit en de erosiebestrijding. En ons landschap zou weer zoveel mooier ogen waardoor de beleveniswaarde en dus het toeristisch potentieel van het platteland er wel zou bij varen. Ook braakliggende industrieterreinen en bouwgronden zouden in afwachting van hun bestemming met korte-omloophout kunnen beplant worden en zo een rendement geven voor de eigenaar en tegelijk een tijdelijke bijdrage leveren aan ons milieu.”
Tijl Waelput besluit met de oproep om voor elk nieuw project van de provincie deze vorm van verwarming en productie van sanitair warm water op te nemen in de voorstudie. “En niet alleen voor projecten waar, zoals in de IJzerboomgaard, de houtsnippers zelf ter plaatse geproduceerd kunnen worden. We moeten “lokaal” uiteraard iets ruimer zien. Er zijn in onze provincie producenten van deze houtsnippers, onder andere afkomstig uit het beheer van wegbermen en natuurgebieden, die de brandstof kunnen leveren.”