N-VA dringt opnieuw aan op defibrillatoren bij de provincie West-Vlaanderen

Op 15 november 2016, over deze onderwerpen: Domeinen en Groene Assen, Gezondheids​zorg, Veiligheid

West-Vlaanderen / Oostkamp / Knokke-Heist / De Vlaamse Kust – De N-VA heeft opnieuw gepleit bij monde van provincieraadslid Marleen De Mulder (Oostkamp) op de provincieraad van 27 oktober voor de aankoop van defibrillators bij de gebouwen en provinciale domeinen van de provincie West-Vlaanderen, alsook elke reddingspost van de Vlaamse Kust. Exact 2 jaar geleden had provincieraadslid Luc Coupillie uit Diksmuide hiervoor al gepleit.

Momenteel worden dagelijks 30 mensen getroffen door een hartstilstand. Provincieraadslid Marleen De Mulder (Oostkamp): “Zelf werd ik deze zomer door een hartstilstand getroffen. Zonder een AED-toestel had ik dit niet overleefd. Je kan dit enkel overleven indien er binnen de 5 minuten ingegrepen wordt. Daarna zitten de hersenen te lang zonder zuurstof en is er onherstelbare hersenschade met verlamming, coma en meestal met de dood tot gevolg. Zonder AED-toestel zijn de overlevingskansen slechts 6 %, met een toestel 75 %! Daar zijn alle cardiologen het over eens. Gemiddeld is een ziekenhuiswagen 10 minuten onderweg naar de plaats van het gebeuren. De rekening is dus snel gemaakt. Een AED-toestel werkt automatisch en een stem legt de handelingen uit. Mocht het nodig zijn, kan het personeel nog altijd een cursus hier voor volgen met een opleidingssessie van 1 les bij een onderwijsinstelling zoals Syntra West.”

“Op mijn aandringen zijn er al 2 toestellen geplaatst in het Zwin Natuurpark. Ik hoop dat het provinciebestuur deze lijn nu doortrekt naar alle andere domeinen, alsook een AED-toestel plaatst bij elke reddingspost van onze Vlaamse Kust. De deputatie heeft nu beloofd om diepgaander onderzoek te voeren voor hun gebouwen en dit wordt ook besproken op het eerstvolgend overleg van de kustburgemeesters, specifiek over de reddingsposten,” besluit raadslid Marleen De Mulder.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is