IJzerboomgaard Diskmuide: Bommen kosten een bom vol geld

Op 27 februari 2017, over deze onderwerpen: Domeinen en Groene Assen, Veiligheid

West-Vlaanderen / Diksmuide – De deputatie heeft vorige week de juiste getalwaarde medegedeeld van de meerkosten voor de provinciale site IJzerboomgaard, dit ten gevolge van de ondergrondse anomalieën. 475.000 euro voor het opruimen van oude bommen en granaten zullen uiteindelijk zwaar doorwegen op het budget voor de inrichting van dit provinciaal domein. Maar de deputatie krijgt evenwel de steun van de N-VA-fractie voor deze opruimwerken. Het is alleen spijtig dat die werken bij de opmaak van de plannen toch wel zwaar onderschat werden. Men kon toch verwachten dat een terrein naast de IJzertoren niet vrij van munitie zou zijn.

Provincieraadslid Luc Coupillie uit Diksmuide: “In de provinciale raadzitting van oktober 2016 heb ik de deputatie erop gewezen dat er vanuit het ministerie van Openbare Werken een leidraad bestaat over hoe men bij de opmaak van een bestek, hier dus voor de inrichting van het domein de Ijzerboomgaard, moet anticiperen op de aanwezigheid van springtuig in risicovolle zones.”

“Ik werd op die raad door de gedeputeerde Guido Decorte een paniekzaaier genoemd. En zie, vier maanden later, doet de deputatie exact wat ik toen voorstelde, alleen in uitgesteld relais en uiteraard vijgen na Pasen. Met dat laatste willen we zeggen dat meerwerken altijd zwaarder aangerekend worden  dan dat ze voorzien worden in een initieel bestek. Dit laatste zullen we nooit kunnen bewijzen en daar gaan we dus ook niet dieper op in en gaan we ook niet langer woorden aan vuil maken. We zijn al blij dat we in Diksmuide nu een veilige recreatieve site zullen krijgen. De eventuele aanwezigheid van springtuigen in de bodem zou geen goede reclame geweest zijn voor een speelplein en kampeerzone: wie zou nu in hemels naam zijn kinderen laten spelen op een bommentapijt? Wie zou zijn kinderen piketten laten inslaan om een tent recht te zetten en het risico lopen chloor moleculen zijn vrije gang te geven?”

“Kortom: de deputatie heeft nu een zeer juiste beslissing genomen, kost wat kost. We kunnen alleen de deputatie anno 2008 verwijten dat ze bij de aankoop van dat domein niet diepgaand hebben nagedacht en diepgaand is hier ook letterlijk te nemen.”

"Voor alle duidelijkheid, de provinciale fractie N-VA is de uitbouw van het domein De Ijzerboomgaard zeer genegen. Ten bewijze, de goedkeuring van alle agendapunten in verband met dit dossier. Er was evenwel één afwijking: de aankoop van de loods Lacour. De N-VA fractie kan er nog altijd niet bij dat de Groene Kans opgezadeld werd met een naar hedendaags bouwnormen  versleten loods die de belastingbetaler nota bene 700.000 euro heeft gekost. Maar het weze zo.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is