Fietsverbinding Esen-Vladslo: Een processie van Echternach

Op 14 juli 2023, over deze onderwerpen: Mobiliteit en openbare werken

West-Vlaanderen / Diksmuide -  In juni 2021 kondigde de deputatie een doorbraak aan in de realisatie van een veilige fietsverbinding tussen Esen en Vladslo.  Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe voorzag toen de aanleg  in 2024. Halfweg 2023 ziet het er allemaal minder rooskleurig uit. Het project is zelfs van de provinciale begroting 2020 – 2025 gehaald. “Er is dus al 12 jaar lang veel gepalaverd geweest, maar het zal toch al zeker tot na 2025 zijn voor er een bulldozer ter plaatse zal verschijnen”, foetert provincieraadslid Luc Coupillie die dit dossier van nabij opvolgt.

Provincieraadslid Luc Coupillie: “Ik heb vernomen van de dienst mobiliteit van de provincie dat een studiebureau recent de plannen heeft aangeleverd voor de grachten, de benodigde ophoging en een aangepaste waterhuishouding.”

Na technisch nazicht kan het exacte grondverzet en de benodigde oppervlakte berekend worden waarna ook duidelijk zal worden hoeveel er moet gecompenseerd worden. Met deze informatie kan het ontwerp voor de compensatiegebieden uitgetekend worden. Er is nu de hoop dat tegen het einde van dit jaar het ontwerp zal kunnen voorgelegd worden aan de partners van de Provincie, met name ANB, VMM en de stad Diksmuide.

Intussen werden door de provincie ook onderhandelingen gevoerd met Aquafin voor de trajectbepaling van de brug over de Handzamevaart. Aquafin heeft hierbij toegezegd om een van haar persleidingen te verplaatsen en hiertoe een studiebureau aan te stellen. In het najaar zal het studiebureau van de provincie verder werken aan het brugontwerp.

De volgende stappen zijn dan de opmaak van een Passende Beoordeling (waarvoor intussen ook een gespecialiseerd studiebureau is aangesteld), de opmaak van een archeologienota en het sloopopvolgingsplan. Met de hopelijk positieve resultaten van dit onderzoek kan dan een omgevingsvergunning aangevraagd worden.

“Ik heb geen glazen bol, maar ik vermoed dat het richting 2030 zal zijn voor we op een veilig fietspad tussen Vladslo en Esen zullen kunnen rijden. Het is als oppositieraadslid dan ook zeer frustrerend niet actief te kunnen deelnemen aan het hele proces. We kunnen alleen maar de deputatie pushen en nog eens pushen,” besluit Luc Coupillie.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is