In eerste semester van dit jaar drie keer meer transmigranten opgepakt in West-Vlaanderen

Op 22 augustus 2024

West-Vlaanderen - In de eerste helft van dit jaar werden 375 transmigranten opgepakt in West-Vlaanderen. “Dat is drie keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar”, zegt provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) die de cijfers opvroeg bij gouverneur Carl Decaluwé.

“De stijging van 125 naar 375 geïntercepteerde transmigranten is wel veel minder dan in het eerste semester van 2019 toen niet minder dan 2.061 transmigranten in West-Vlaanderen opgepakt werden”, aldus het provincieraadslid die de evolutie nauwgezet opvolgt. “Dat heeft onder meer te maken met de operationele aanpak in de haven van Zeebrugge.”

De meeste transmigranten die dit jaar in West-Vlaanderen al opgepakt werden, waren afkomstig uit Eritrea (34 procent), Soedan (22 procent) en Irak (10 procent).

21 arrestaties voor mensenhandel en mensensmokkel

“In de eerste helft van 2024 werden 15 nieuwe dossiers opgestart voor mensenhandel en mensensmokkel en er waren 21 arrestaties, waarvan 17 voor mensensmokkel en 4 voor mensenhandel”, weet provincieraadslid Kurt Himpe. “Vooral Vietnamezen, Eritreeërs en Iraakse Koerden waren het slachtoffer van mensensmokkel. Inzake mensenhandel, meer specifiek exploitatie van prostitutie, gaat het vooral om Zuid-Amerikanen, maar ook Oekraïne en Roemenië komen in beeld. Mensen uit Bulgarije, Roemenië, Hongarije en Polen zijn dan weer vaak het slachtoffer van economische uitbuiting.”

Central Common Control Room bijna op kruissnelheid

Provincieraadslid Kurt Himpe vernam ook dat de controlekamer in Zeebrugge waar bijna alle camerabeelden vanuit de haven gemonitord worden intussen bijna op kruissnelheid zit. “Met het Port Security Plan Zeebrugge werden grote aantallen camera’s en slimme omheiningen geplaatst in de haven. De controlekamer is uitgerust met de nodige software en apparatuur om de camerabeelden te analyseren. Daarvoor wordt samengewerkt met de grootste partners van de haven van Zeebrugge”, aldus Himpe die vernam dat er verder initiatief genomen wordt om nog extra partners te kunnen aansluiten en de beveiliging van de haven nog te versterken.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is