De N-VA vraagt toezicht op de Russische-orthodoxe kerk in West-Vlaanderen

West-Vlaanderen / Diksmuide / Oostende – Naar aanleiding van de presentatie van de jaarrekening van de orthodoxe kerkfabrieken aan de provincieraad vraagt N-VA een scherper toezicht op de 2 Russisch-orthodoxe kerken in West-Vlaanderen. Dat is in Pervijze en Oostende. De homofobe uitspraken van en de steun aan de Russische inval in Oekraïne door Kirill, de patriarch van Moskou, zijn aanleiding voor deze kritische houding.

De provincies zijn de financierende overheid voor alle niet-rooms-katholieke geloofsgemeenschappen in West-Vlaanderen. Dat zijn onder meer 5 erkende orthodoxe geloofsgemeenschappen: 1 in Pervijze, 1 in Kortrijk, 1 in Brugge en 2 in Oostende. Daarvoor voorziet de provincie jaarlijks tussen 160.000 en 190.000 euro op het budget voor de werking van deze gemeenschappen. Daar komt nog geregeld financiering voor infrastructuur bovenop.

Drie van deze geloofsgemeenschappen ressorteren volgens de verstrekte informatie onder de Grieks-orthodoxe kerk. Maar 2 andere, de kerk van de Heilige Johannes de Theoloog in Oostende en de kerk van Moeder Gods Troosteres der Bedroefden in Pervijze rekenen zich tot de Russisch-Orthodoxe kerk met aan het hoofd de patriarch van Moskou.

De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill steunt president Poetin bij de oorlog in Oekraïne. Waarom Rusland Oekraïne is binnengevallen? “De mensen in Donbas zijn in de verdrukking geduwd door gay prides, terwijl we weten dat de mensheid zal eindigen wanneer we aanvaarden dat zondig gedrag niet indruist tegen Gods wet.” Letterlijk citaat van de patriarch.

Voor de patriarch behoren homoseksualiteit en nazisme, hoe paradoxaal ook, tot hetzelfde “gevaar”. “Beide zijn ze een bedreiging voor de mensheid”. Op deze basis steunt de patriarch openlijk de oorlog in Oekraïne en trekt hij ten volle de kaart van president Vladimir Poetin. Daarmee maakt hij pijnlijk de nauwe banden tussen Kerk en Staat in Rusland duidelijk. De Russische-orthodoxe kerk is zo één van de vele schakels in de georganiseerde desinformatie van de bevolking in Rusland.

De oorlog in Oekraïne is een onvervalste aanval op het zelfbeschikkingsrecht van het Oekraïense volk met een zeer zware tol aan menselijk leed tot gevolg. Dat deze wordt vergoelijkt door een link te maken naar een “zogenaamde verderfelijkheid van het westen” omwille van homorechten is onaanvaardbaar. Provincieraadslid Wim Aernoudt: “Het kan toch niet de bedoeling zijn om platforms die dergelijke onzin prediken vanuit de provincie te financieren met West-Vlaams belastinggeld.“

De provincie financiert deze twee Russisch-orthodoxe kerkgemeenschappen. In de rekening van 2021 wordt een provinciale jaarlijkse bijdrage van respectievelijk ruim 27.000 euro en ruim 21.000 euro bevestigd. Bovendien is voor de kerkgemeenschap in Pervijze de volgende jaren nog een investering in het gebouw van ruim 100.000 euro voorzien. In deze legislatuur vloeit op deze manier zo’n 400.000 euro belastinggeld van de West-Vlaming naar de Russisch-orthodoxe kerk.

Provincieraadslid Wim Aernoudt: “Hoewel wij geen zicht hebben op wat in West-Vlaanderen gepredikt wordt in deze kerken, kan het toch niet de bedoeling zijn de verspreiding van om homohaat en oorlogszucht in West-Vlaanderen te gaan financieren via geloofsgemeenschappen.“

In het kader van het nieuwe Vlaamse decreet voor erkenning van geloofsgemeenschappen werd een Vlaamse informatie en screeningsdienst voor lokale geloofsgemeenschappen opgericht. Deze dienst heeft als taak om de Vlaams minister van binnenlands bestuur te adviseren over lokale geloofsgemeenschappen en hoe ze omgaan met hun erkenningsvoorwaarden.

De gedeputeerde kondigde in z’n antwoord aan dat hij binnenkort overleg heeft met alvast één van deze kerkgemeenschappen en zal de bezorgdheid meenemen.

Wim Aernoudt wil meer actie:  “Op Vlaams niveau is een informatie- en screeningsdienst opgericht voor lokale kerkgemeenschappen. Deze dienst heeft de kennis om hier een correcte analyse te maken. Wij verwachten dat de deputatie een duidelijke vraag stelt aan de Vlaamse Regering om de activiteiten en financiering van deze Russische kerkgemeenschap in West-Vlaanderen door te lichten in afwachting van verder financieel engagement vanuit de provincie.“

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is