Aziatische hoornaars teisteren ook West-Vlaamse provinciedomeinen

Op 11 oktober 2022, over deze onderwerpen: Domeinen en Groene Assen, Milieu en klimaat

West-Vlaanderen / Ieper / Beernem / Heuvelland – Dit jaar werden er al drie nesten van Aziatische hoornaars, een uitheemse wespensoort die onder andere honingbijen opvreet, opgemerkt op de West-Vlaamse provinciedomeinen. Dat blijkt uit cijfers die provincieraadslid Johan De Poorter (N-VA) opvroeg bij het provinciebestuur. “Om de opmars van de exotische wespensoort een halt toe te roepen, worden alle nesten best zo snel mogelijk vernietigd. Wie er zelf één opmerkt, kan die registreren op de website van Vespawatch”, stelt provincieraadslid De Poorter.

De groendienst van de provincie West-Vlaanderen signaleerde dit jaar al nesten van de Aziatische hoornaars in de provinciedomeinen Kemmelberg, Palingbeek én Bulskampveld. “In de Palingbeek en de Kemmelberg werden die intussen verwijderd. Enkel in het provinciedomein in Beernem is het nest nog niet gelokaliseerd.  Het is niet de provincie West-Vlaanderen maar wel het Vlaamse project Vespawatch die het terugdringen van de Aziatische hoornaars coördineert”, verduidelijkt Johan De Poorter.  

Alternatieve prooien temperen druk op honingbijen

Experts maakten zich de voorbije maanden grote zorgen over de snelle verspreiding van de Aziatische hoornaar. De Poorter: “Deze exotische wespensoort vormt namelijk een ernstige bedreiging voor onze inheemse bijen.  Om de druk op de honingbijen wat te temperen, wil de provincie West-Vlaanderen op haar domeinen de nectar- en stuifmeelbronnen laten toenemen door een aantal gerichte inrichtings- en beheermaatregelen.  Hoe meer bloembezoekende insecten er zijn, hoe meer alternatieve prooien er zijn voor de Aziatische hoornaar”.

Vlaamse Bijeninstituut verdelgt hoornaar

De belangrijkste maatregel om  de opmars van de Aziatisch hoornaars te vertragen, is echter het zo snel mogelijk vernietigen van de nesten. Wie zelf een nest opmerkt, kan dat registreren via https://vespawatch.be. Vervolgens staat het Vlaamse Bijeninstituut (=VBI) in voor de verdelging van de nesten.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is