Automatische alarmeringsprocedure Noodplan Noordzee al drie keer getest

Op 9 oktober 2024, over deze onderwerpen: De Vlaamse Kust, Veiligheid

West-Vlaanderen / Vlaamse Kust - De automatische alarmeringsprocedure Noodplan Noordzee werd al drie keer getest. Dat vernam provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) van gouverneur Carl Decaluwé.

Naar aanleiding van de ramp met de Herald of Free Enterprise voor de kust van Zeebrugge in 1987 werd een algemeen nood- en interventieplan Noordzee uitgewerkt. “Doordat de alarmeringsprocedure te tijdrovend was, werd een applicatie uitgewerkt voor de automatisering en die is sinds vorig jaar volledig operationeel. Bij een noodsituatie op de Noordzee worden de nodige kustwachtpartners en andere betrokken diensten gealarmeerd door het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum”, zegt provincieraadslid Kurt Himpe.

De tool werd nog niet in werking gesteld omdat er gelukkig nog geen zware incidenten op zee gebeurden, waardoor een activering van het noodplan noodzakelijk was. De laatste effectieve activering van het noodplan dateert van februari 2022, maar toen was de applicatie nog niet operationeel.

“Intussen werd de procedure wel al drie keer getest en vonden enkele kleine aanpassingen aan de applicatie plaats”, besluit provincieraadslid Kurt Himpe.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is