Twintig kilometer jaagpaden in nieuw fietsnetwerk Westtoer

Op 3 mei 2016, over deze onderwerpen: Domeinen en Groene Assen, Mobiliteit en openbare werken

West-Vlaanderen - Bij de vernieuwing van het fietsnetwerk nam Westtoer twintig kilometer jaagpaden op in de trajecten. Dat blijkt uit een antwoord van gedeputeerde Franky De Block (SP.A) op een schriftelijke vraag van provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA).

Sinds 28 maart is er in de provincie West-Vlaanderen een nieuw fietsnetwerk van 3.180 kilometer en 1.045 knooppunten. In overleg met de waterbeheerders Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) en het Agentschap Maritieme Toegang (AMT) en de betrokken gemeenten werden een aantal nieuwe trajecten langs de waterwegen geïntegreerd.

Volgens de gedeputeerde werd langs het kanaal Veurne-Duinkerke 2,6 kilometer geïntegreerd, waarbij een nieuw stuk van ongeveer 750 meter aangelegd werd door de gemeente De Panne. Langs de IJzer werd drie kilometer bestaand jaagpad opgenomen. Ook langs het kanaal Bossuit-Kortrijk werd vijf kilometer tussen Zwevegem en de Leie opgenomen in het fietsnetwerk waarbij W&Z infrastructurele aanpassingen deed. Langs het Boudewijnkanaal werd tussen de Herdersbrug en Zwankendamme 4,4 kilometer bestaand jaagpad geïntegreerd in het netwerk en werd het beheer van het bestaand jaagpad overgedragen van AMT naar de stad Brugge.

“Ook de trage wegverbinding op Wandel op de Mandel die door Izegem en Ingelmunster met provinciale steun in aanleg is, is nu opgenomen in het fietsnetwerk en wordt aanzien als een nieuw jaagpad”, aldus provincieraadslid Himpe.

Fietssnelwegen

Uit het antwoord op de vraag van provincieraadslid Himpe blijkt ook dat de provincie West-Vlaanderen en W&Z nog onderhandelen over een protocol in verband met het gebruik van jaagpaden als fietssnelweg. Het is de bedoeling dat de deputatie dit jaar nog het protocol bespreekt.

Jaagpad

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is