N-VA vraagt aandacht voor de polders van Noordwatering en de Moeren

Op 4 april 2016, over deze onderwerpen: Milieu en klimaat

Fusie tussen de polders zal een realiteit zijn voor 2018

West-Vlaanderen / Veurne / Lo-Reninge  – Provincieraadslid Wouter Vanlouwe (Veurne) vroeg op de laatste provincieraad aandacht voor de werking, de financiering van een visveilige pomp en fusie tussen de polders Noordwatering en de Moeren. “De deputatie heeft beloofd dat de fusie voor 2018 een realiteit zou zijn, dat er zal onderzocht worden naar goedkopere alternatieven voor de visveilige pomp en dat ze de betrokken polders zullen begeleiden voor een bouwaanvraag bij een nieuwbouw”, reageert provincieraadslid Wouter Vanlouwe (Veurne) tevreden.

Provincieraadslid Wouter Vanlouwe schetst de achtergrond van de werking van de polder van de Noordwatering: “Op 1 maart vond de Algemene Vergadering van Noordwatering plaats waarbij zeer uitgebreid de werking, de begroting, het financieel verslag en de toekomstperspectieven naar voor werden gebracht. Enkele concrete financiële punten uit deze Algemene Vergadering betrof dat de landbouwers éénparig hebben ingestemd met de verhoging van hun ledenbijdrage aan de Noordwatering van 2 euro, wat neerkomt op een bijdrage van 24 euro per hectare. De jaarlijkse dotatie door de provincie toegekend aan de polder Noordwatering bedroeg voor 2015 570.000 euro.”

“Voor 2016 wachten er echter enkele grote uitdagingen: De fusie dient verder uit gewerkt te worden tussen de polders Noordwatering en de Moeren. Er is daarnaast ook de installatie van een nieuw visveilig pompgemaal in Lo ter hoogte van Slotgatvaart-Lovaart. De kostprijs betreft 900.000 euro. Deze visveilige pomp kost helaas 300.000 euro meer dan een klassiek pompgemaal. Er is slechts een tussenkomst van 150.000 euro van het visserijfonds om deze meerkost te financieren. En tenslotte, het oprichten van een nieuwbouw voor de administratie met opslagruimte.”

“De provincie is alvast bereid gevonden om haar schouders te zetten om de fusie tussen deze polders te realiseren voor 2018. Voor de aankoop van de visveilige pomp, zal er onderzocht worden naar goedkopere alternatieven en wil de provincie hun bijdrage verhogen naar de reële kostprijs. En tenslotte, zal de provincie de mogelijkheid onderzoeken om een  alternatieve locatie voor de nieuwbouw te realiseren, bijvoorbeeld bij het voormalige schildershuis Van Ghucht ter hoogte van de Speyevaart”, reageert provincieraadslid Wouter Vanlouwe (Veurne) tevreden.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is