N-VA dringt aan op snelle en duidelijke kustvisie

Op 5 juli 2016, over deze onderwerpen: Ruimtelijke ordening, Toerisme

Vlaamse Kust - Tijdens de provincieraad heeft de N-VA vragen gesteld naar het kustbeleid. Uit een studie bleek immers dat er niet echt sprake is van een kustbeleid.  De deputatie klopte zich op de borst dat er al heel wat gebeurt voor de Vlaamse Kust. Provincieraadslid Nick Verwimp en Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser: “Er gebeurt inderdaad heel wat voor de kust. Alleen zijn die acties te versnipperd en is er geen sprake van een gecoördineerd beleid. De kust heeft specifieke problematieken en dat vereist een specifiek beleid. Daarom dringt de N-VA aan op een snelle en duidelijke kustvisie waarmee we gecoördineerd te werk kunnen gaan. Vlaanderen of de kustgemeenten kunnen hierin een trekkersrol opnemen.”

Het was provincieraadslid Nick Verwimp (Blankenberge) die de kat de bel aanbond door in de provincieraad van juni vragen te stellen over de studie ‘Een andere kijk op de Kust’. Die studie is geschreven door Bart Slabbinck in opdracht van UGent. Daaruit bleek dat de meerderheid van de bevraagden vindt dat er van een echt kustbeleid geen sprake is. Er zijn vele uitdagingen aan de kust, die al meer dan 20 jaar een beleid vragen.  Nick Verwimp: “Een echt kustbeleid is nochtans nodig. De kust heeft immers specifieke problematieken die een specifieke aanpak vereisen. Het gaat dan over vergrijzing, wonen, mobiliteit, ruimtelijke ordening, klimaatuitdagingen enzovoort. Een kustvisie die met dit alles rekening houdt dringt zich op. Daarna heeft men nood aan concrete vooruitgang op het terrein. Daarvoor zijn trekkers nodig.”

Volgens Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (Knokke-Heist) is Vlaanderen bevoegd voor heel wat problematieken die aan de kust een specifiek beleid vergen zoals welzijn, wonen, mobiliteit, ruimtelijke ordening. Ook het lokale niveau speelt een belangrijke rol. Cathy Coudyser: “Het Vlaams niveau moet het kader scheppen. De lokale besturen hebben voldoende autonomie om dit kader concreet vorm te geven, rekening houdend met de specificiteit van de kustregio. Samenwerking tussen de kustgemeenten is daarvoor cruciaal. Wij zien daarin veel minder een trekkende rol weggelegd voor de provincies.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is