N-VA deelt bloembollen uit

Op 5 november 2013, over deze onderwerpen: Afdelingswerking, Milieu en klimaat

BRUGGE - Dit weekend deelt N-VA Brugge honderden zakjes met bijenvriendelijke bloembollen uit. Daarmee willen de leden de Bruggelingen informeren en oproepen om mee te helpen de bijensterfte een halt toe te roepen.

Wereldwijd is de grote bijensterfte een probleem. Een heksenbrouwsel van pesticiden en tot dan onschadelijk geachte producten, ligt aan de basis van het afnemen van de bijenpopulatie. In de Chinese provincie Sichuan alleen al hebben fruittelers de afgelopen decennia dermate veel gewasbeschermingsmiddelen gebruikt dat alle bijen er zijn uitgestorven.

Ook in Vlaanderen gaan de bijen flink achteruit. Maar liefst 40% van de bijenkolonies verdween de voorbije jaren. Die massale sterfte vormt een ernstige bedreiging voor de natuur en de voedselvoorziening, want bijen zorgen namelijk voor de bestuiving van heel wat planten.

Bollen bonte krokusbloem

Om deze bijensterfte aan te pakken wil N-VA-provincieraadslid Tijl Waelput dat West-Vlaanderen als landbouwprovincie, naast de bestaande maatregelen, bijkomende initiatieven ontwikkeld. De provincie houdt nu als sinds 2011 een ‘Laat het zoemen met bloemen’-actie, waarbij West-Vlamingen gratis een zakje zaad met bijvriendelijke bloemen kunnen aanvragen.

Identiek aan deze actie deelt nu ook N-VA honderden zakjes met bollen van de bonte krokusbloem uit op straat. Zo kan je zondagnamiddag terecht op het Neerhofdierenfestival in het Sint-Lodewijkscollege voor een zakje zaad.

Bijenhotels

Daarnaast pleit gemeenteraadslid Noelia Sanchez (N-VA) voor een bijenhotel langs de Vesten. ‘Dat is een ideale plaats om aan biodiversiteit te doen. We zouden bloemenweiden kunnen aanleggen, meer struiken planten die diervriendelijk zijn, bijenhotels en nestkasten hangen, enzovoort’, aldus Sanchez. Burgemeester Renaat Landuyt en schepen van Groen Philip Pierins (SP.A) kregen dan ook tijdens de gemeenteraad als eersten een mengeling stuifmeelrijke bloemen aangereikt.

Link artikel vindt u hier. Beluister ook het interview hier op de Brugse Stadsomroep.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is