N-VA West-Vlaanderen vindt het bestuursakkoord een stap in de goede richting

Op 22 mei 2013, over deze onderwerpen: Efficiënte overheid

‘De provincie is nog steeds te veel subsidiërend en te weinig bovenlokaal en coördinerend’

N-VA West-Vlaanderen, de fractie van de 20 N-VA-provincieraadsleden en de grootste oppositiepartij in de provincieraad, heeft op een persmoment haar visie toegelicht op het bestuursakkoord dat donderdag 23 mei op de provincieraadzitting ter goedkeuring voorligt.

Kristof Pillaert, fractievoorzitter van N-VA West-Vlaanderen steekt van wal: ”Dat N-VA een koele minnaar is van de provincies, is geen geheim. N-VA wil een transparanter en efficiënter bestuur.”

Provincieraadslid en bureaulid Sigrid Vandenbulcke gaat verder: “Om tegemoet te komen aan de verzuchtingen van de andere meerderheidspartijen in de Vlaamse regering werd er een bestuursakkoord gemaakt tussen het Vlaams gewest en de provincies. Daarin besloten de Vlaamse ministers om bepaalde onderdelen van  die persoonsgebonden bevoegdheden, zoals cultuur, jeugd, sport en welzijn, voorlopig nog bij de provincies te laten. Provincies kunnen ook alle persoonsgebonden bevoegdheden  overhevelen naar het Vlaams gewest en de gemeenten.”

Tijdens de vergadering van de provincieraad van komende donderdag wordt het bestuursakkoord besproken en goedgekeurd. Fractieleider Pillaert:“Tijdens vorige provincieraden is gebleken dat de meerderheidspartijen zich niet zomaar neerleggen bij die overheveling. Vreemd, gezien zowel sp.a als CD&V zelf deel uitmaken van de Vlaamse regering en dit akkoord dus mee onderhandelden.”

Provincieraadslid Vandenbulcke:”N-VA wil nog verder gaan, om tot een beter bestuur te komen. Zo menen wij dat veel zaken beter zouden geregeld kunnen worden door de gemeenten en/of het Vlaamse gewest. Denk maar aan Mu.Zee, gelegen in Oostende. De reden waarom de provincie nog onderwijs organiseert, ontgaat ons ook volledig. Als zowel gemeenten als de Vlaamse gemeenschap degelijk onderwijs organiseren, lijkt het ons alleen maar verspilling om dit ook nog op provinciaal niveau te doen. Het PTI Kortrijk biedt kwaliteitsvol onderwijs aan, maar dat is toch geen taak meer voor de provincie? Waarom de provincie maar steun blijft geven aan het Europacollege, blijft ons ook een raadsel.”

“Voor N-VA kan de provincie enkel een rol spelen om noden op dat bovenlokale vlak te detecteren en de partijen samen te brengen met de bedoeling die noden te lenigen. Het geld daarvoor moet vooral van de gemeenten en van het Vlaams gewest komen,” verduidelijkt provincieraadslid Vandenbulcke

De middelen die de provincie nog heeft, zou N-VA  dan ook enkel gebruiken voor een bovenlokale werking. De taken die de provincie nu nog heeft, kunnen zo efficiënter worden ingevuld.

Fractievoorzitter Kristof Pillaert sluit af:“Voor N-VA is de interne staatshervorming alvast een stap in de goede richting. Door deze bestuursakkoorden is er meer transparantie en rationalisatie van de bevoegdheden van de provincie.” 

Persmoment bestuursakkoord provinciehuis Boeverbos

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is