Buren bij Kunstenaars zal niet verloren gaan

Op 13 oktober 2016, over deze onderwerpen: Cultuur, Efficiënte overheid

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz erkende in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement de waarde van het project ‘Burgen bij Kunstenaars’. De minister zal dan ook werk maken van een warme overdracht van deze en andere provinciale initiatieven. Bovendien wees de minister erop dat de provincie West-Vlaanderen het project ‘Buren bij Kunstenaars’ nog tot eind 2017 kan steunen. Dat is een jaar langer dan gepland. Dat kwam Vlaams volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser (N-VA) te weten van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. “Buren bij Kunstenaars gaat dus niet verloren”, beklemtoont Coudyser.

De minister buigt zich, in het kader van de provinciale afslanking, momenteel over de toekomst van de culturele projecten, prijzen en initiatieven van de verschillende provincies. Tegen 1 januari 2018 moet de hele oefening afgerond zijn, waarbij een warme landing van de over te dragen bevoegdheden vooropstaat. Zonder al een pasklaar antwoord te hebben voor het project ‘Buren bij Kunstenaars’, kondigde de minister aan dat een dergelijk project perfect zou kunnen passen binnen het aankomende ‘decreet regionaal cultuurbeleid’.  Coudyser: “Buren bij Kunstenaars wordt in West-Vlaanderen sterk gewaardeerd. Het antwoord van de minister schept vertrouwen dat dit en vele andere goede initiatieven in West-Vlaanderen niet verloren zullen gaan.”

Het weekend van 16 en 17 oktober staat in het teken van de dertiende editie van het cultuurevent “Buren bij Kunstenaars”. Dan zetten om en bij de 2.700 kunstenaars de deuren van hun ateliers open voor het publiek. Over het voortbestaan van dit event bestond op het terrein nogal wat ongerustheid. Het Vlaamse regeerakkoord bepaalt immers dat de provincies niet meer bevoegd zijn voor persoonsgebonden bevoegdheden en taken zoals cultuur, waaronder het event valt. Omdat deze bevoegdheden initieel vanaf 2017 zouden verdwijnen, vreesden veel kunstenaars daarom dat de dertiende editie wel eens de laatste editie kon zijn. Maar de Vlaamse regering besliste onlangs om deze bevoegdheden pas in 2018 over te hevelen. Een jaar later dan gepland dus. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is