14.110 extra schoolbanken in West-Vlaanderen

Op 25 maart 2024, over deze onderwerpen: Onderwijs, Patrimonium

Minister van Onderwijs Ben Weyts ondersteunt West-Vlaamse scholen financieel om extra lokalen te huren. Dankzij deze huursteun komen er in West-Vlaanderen 14.110 extra schoolbanken bij. “We kunnen de onderwijskwaliteit enkel verhogen wanneer we ook in infrastructuur blijven investeren”, zegt Weyts. “Huren is een goede piste om in West-Vlaanderen snel en flexibel plaatsen bij te creëren”.


Schoolbesturen uit het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) kunnen voor hun jaarlijkse huur financiële steun krijgen van AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs). Vlaanderen trekt deze regeerperiode € 3 miljard uit voor schoolinfrastructuur – nog eens een half miljard méér dan in de vorige regeerperiode, toen de inhaalbeweging werd ingezet. Maar het kost veel tijd om scholen te bouwen of te verbouwen. Daarom is huren voor scholen vaak een interessante piste om snel extra plaatsen te realiseren.


Weyts maakt nu meer dan € 4,3 miljoen per jaar vrij om scholen in West-Vlaanderen te helpen om extra lokalen te huren. Zo kunnen 14.110 extra een plaats krijgen in een West-Vlaamse school. Scholen kunnen bijvoorbeeld een pand huren dat leeg staat naast het al bestaande schoolgebouw. Dit kan een leegstaand kantoorgebouw, een loods, een parochiekerk, een voormalige particuliere woning, een industrieel pand, een verdieping in een woonzorgcentrum of een multifunctionele zaal zijn. Maar ze kunnen de steun ook gebruiken voor de huur van nieuwe sporthallen of een nieuwbouw, in samenwerking met de gemeente.


“Met deze huursubsidies kunnen we in West-Vlaanderen snel oplossingen bieden en extra schoolruimte creëren”, zegt Weyts. “We geven ook een nuttige nieuwe invulling aan leegstaande gebouwen in de buurt van een school waar plaatsen tekort zijn”.


Sint-Andreas Brugge huurt een historisch pand en een nieuwbouw met onder andere een nieuwe sportzaal voor 789 leerlingen en 120 extra plaatsen. Ze ontvangen hiervoor € 52.526 per jaar.


De Vrije Basisschool Mozaiek (Brugge) huurt een multifunctionele nieuwbouw voor 50 kleuters met 13 extra plaatsen en ontvangt hiervoor € 31.138 per jaar. De Vrije Basisschool Steinerschool Guido Gezelleschool huurt duurzame modulaire units voor 95 leerlingen. Ze ontvangen hiervoor jaarlijks € 13.839.

Het Centrum voor Volwassenenonderwijs CREO uit Roeselare ontvangt jaarlijks € 370.692 voor de huur van een nieuwbouw voor 1.500 cursisten, met daarbovenop 340 extra plaatsen.
De gemeentelijk Basisschool voor buitengewoon onderwijs GBSBO De Ruimtevaarder uit Dentergem huurt een oude vleugel van een woonzorgcentrum voor 30 leerlingen. De school ontvangt daarvoor een subsidie van € 47.372 per jaar.

 

De volledige lijst met huursteun vind je bij de bijlage.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is