​​Uitbreiding West-Vlaamse meetpunten om landbouwrampen in kaart te brengen, krijgt vorm

Op 30 mei 2016, over deze onderwerpen: Integraal waterbeleid

West-Vlaanderen / Veurne / Vleteren / Lichtervelde / Kortemark  – Provincieraadslid Wouter Vanlouwe (Veurne) vroeg een stand van zaken op over de uitbreiding van het meetnetwerk om landbouwrampen beter in kaart te brengen. “Eind 2015 werd beloofd door de deputatie om extra middelen te voorzien om het meetnetwerk uit breiden. Op de provincieraad van mei 2016 heeft het provinciebestuur verklaard dat de uitbreiding van het meetnetwerk in West-Vlaanderen concrete vorm krijgt”, reageert provincieraadslid Wouter Vanlouwe (Veurne) voorzichtig optimistisch.

Provincieraadslid Wouter Vanlouwe schetst de achtergrond van het dossier rond de West-Vlaamse meetpunten. “Bij de grote Pinksterstorm in juni 2014 leden heel wat landbouwers verspreid over verschillende gemeentes ernstige schade. In december vorig jaar werd gedeputeerde Naeyaert de vraag gesteld om samen met het KMI een uitgebreider netwerk van registratie van weersomstandigheden op te zetten waarbij het reeds bestaande materiaal kan ingezet worden. Gedeputeerde Naeyaert bevestigde mee te willen  werken aan een beter en ruimer meetnetwerk om te kunnen vaststellen of men al of niet met een landbouwramp te maken heeft.”

“Na Vleteren en Lichtervelde heeft ook Kortemark ondertussen een positief advies gekregen van het KMI. Zij werden immers ook hard getroffen door deze Pinksterstorm. De lokale besturen konden met nieuw kaartmateriaal het KMI overtuigen van de impact van het slechte weer op de gewassen. De betrokken gemeentes worden finaal erkend waarop de getroffen landbouwers dan toch gelukkig kunnen rekenen op compensatie uit het rampenfonds beheerd door het kabinet van Minister Jan Jambon  en dit na publicatie van de betreffende KB’s.”

“We vragen dan ook met aandrang dat de provincie West-Vlaanderen haar beloofde inbreng zal uitvoeren. Door voldoende meetpunten te voorzien in West-Vlaamse gemeentes, zullen toekomstige  landbouwrampen beter in kaart worden gebracht. De deputatie gaf mee dat op dit moment de ijking van de meetapparatuur voorhanden bij Inagro en het KMI hangende is en met elkaar vergeleken worden. Eenmaal dit gebeurd is en de ijking correct wordt bevonden, kan het meetnetwerk worden uitgebreid”, besluit provincieraadslid Wouter Vanlouwe optimistisch.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is