U bent hier
Amper 13 % van Blankenberge logies in orde bij controles door Toerisme Vlaanderen
Tijdens steekproeven van Toerisme Vlaanderen bleken vorig jaar amper 14 van de 107 logies in Blankenberge wettelijk in orde. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Cathy Coudyser (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). “Na de controles hebben 76 uitbaters zich onmiddellijk in regel gesteld. We doen een oproep aan alle toekomstige logies in Blankenberge om zich aan te melden op het uitbatersportaal van Toerisme Vlaanderen”, stellen volksvertegenwoordiger Cathy Coudyser en fractieleider Dennis Monte van N-VA Blankenberge.
Sinds 1 april 2017 schrijft het logiesdecreet voor dat wie toeristen laat overnachten tegen betaling, zijn accommodatie verplicht moet aanmelden bij Toerisme Vlaanderen en moet voldoen aan verschillende basisvereisten. “Dat gaat onder meer over brandveiligheid, verplichte verzekeringen en standaarden voor hygiëne en comfort. Het nieuwe decreet geldt uiteraard voor professionele uitbaters zoals hotels en campings. Maar ook als je als bijverdienste iemand te slapen legt via een internetplatform zoals Airbnb of je vakantiewoning via een verhuurkantoor verhuurt, gelden deze regels”, verduidelijkt Cathy Coudyser.
Toerisme Vlaanderen coacht illegale logies
Toerisme Vlaanderen stuurt geregeld controleurs op pad die steekproeven nemen. “Zo werden er vorig jaar in Blankenberge 107 logies die via online verhuurplatformen aangeboden worden, gecontroleerd. Daarvan bleken er slechts 12 gekend bij Toerisme Vlaanderen en dus wettelijk in orde. Twee logies bleken niet meer in uitbating en zijn intussen offline gehaald. De controle leverde finaal 93 illegale logies op. Deze controles bewijzen wel degelijk hun nut. Toerisme Vlaanderen zorgt bovendien voor de coaching van illegale logies. Het gevolg is dat 76 uitbaters zich intussen inregel hebben gesteld door hun logies na controle alsnog aan te melden. 9 logiesuitbaters besloten om hun logies (tijdelijk) stop te zetten. Voor acht logies is het onderzoek nog lopende.”, vertelt parlementslid Cathy Coudyser.
Online registreren kan via uitbatersportaal van Toerisme Vlaanderen
Dennis Monte, fractieleider van N-VA Blankenberge doet een oproep aan alle betalende logies in z’n kuststad om zich aan te melden bij Toerisme Vlaanderen. “Uitbaters die nalaten zich aan te melden, lopen sinds dit jaar trouwens het risico op een administratieve geldboete van 250 tot 25.000 euro. In het slechtste geval dreigt finaal zelfs een bevel tot stopzetting aan niet aangemelde toeristische uitbatingen. Aanmelden kan bovendien bijzonder eenvoudig door zich online te registreren op het uitbatersportaal van Toerisme Vlaanderen”, besluit Dennis Monte.