Laat klokken sponsoren

Op 22 april 2016, over deze onderwerpen: Cultuur, Onroerend Erfgoed, Patrimonium

Pol Van Den Driessche heeft plan voor restauratie tweede Brugse beiaard

West-Vlaanderen / Brugge / Menen – “Laten we de klokken voor een nieuwe beiaard in de Brugse Ter Duinenabdij (Grootseminarie) sponsoren door bedrijven en personen”, oppert N-VA-senator Pol Van Den Driessche. “Als dan ook de provinciale en de Vlaamse overheid meehelpen, dan telt Brugge straks terug twee volwaardige beiaarden.”

Vandaag vindt in het federale parlement een studiedag plaats over beiaarden en de beiaardcultuur plaats. Daar nemen tweehonderd deskundigen en beiaardliefhebbers aan deel, onder wie de Brugse stadsbeiaardier Frank Deleu. Tijdens deze studiedag wordt dieper ingegaan op vele aspecten van de beiaardcultuur. Eind 2014 werd de Belgische beiaardcultuur erkend als immaterieel cultureel erfgoed.

Senator Pol Van Den Driessche volgt deze studiedag. Op de middag speelt hij zelf ook een stukje van het Europees Volkslied op de beiaard van het parlement, die enkele jaren geleden onder zijn impuls werd gerestaureerd na een kwarteeuw te hebben “gezwegen”.

Tijdens het paneldebat over “Welke plaats bekleedt de beiaard in de stad van morgen?” herhaalde PVDD zijn voorstel van november 2014 om de beiaard van de voormalige Ter Duinenabdij (het Grootseminarie) in Brugge te herstellen en naderhand te laten klinken en bespelen.

Deze tweede beiaard van Brugge – naast de beiaard in het Belfort – dateert van 1637 en is dringend aan restauratie toe. Er zijn nog enkele van de historische onderdelen bewaard gebleven, waaronder de oudste speeltrommel ter wereld en uit één stuk gegoten. Er rest nog één originele klok, die nu in de kerk van Lapscheure hangt.

Eind 2014 drong provincieraadslid Sigrid Vandenbulcke al bij de provinciale overheid aan om tijdens de geplande herstellingswerken aan het Grootseminarie ook de beiaard te restaureren. Haar voorstel werd niet opgenomen in de nu aan gang zijnde werken.

Daarom lanceert PVDD vandaag een origineel, gedurfd voorstel. Concreet zou dat zo kunnen gaan:

•          Het provinciebestuur, als beheerder van de gebouwen, zou kunnen instaan voor de bouwkundige aanpassingen: een betere toegang, een nieuwe trap van de klavierkamer naar de klokkenkamer, nieuwe elektriciteit en verwarming in de klavierkamer, het voegen en herstellen van de binnenmuren van de klavierkamer en de klokkenkamer en het aanbrengen van duivenwering in de klokkenkamer.

•          Tegelijk zou het provinciebestuur een dossier kunnen indienen bij de Vlaamse overheid met de vraag om mee te helpen bij de restauratie van het automatisch spel (zoals het opnieuw klaar maken van de historische speeltrommel), de aanmaak en plaatsing van nieuwe buitenhamers, de reiniging van het torenuurwerk waarbij er terug één wijzerplaat en slechts één wijzer zou zijn voor de aanduiding van het uur (zoals het altijd was), enz…

•          Door sponsoring/crowdfunding door personen, bedrijven en misschien ook wel het bisdom Brugge (gebruiker van het seminarie) wordt geprobeerd voldoende geld bijeen te brengen voor de aanmaak en plaatsing van 37 nieuwe klokken, een klokkenstoel, een klavier en de nodige verbindingen. Er zou hiervoor ongeveer 250.000 euro nodig zijn.

Deze samenwerking werd al in de jaren ‘90 in Kortrijk met succes toegepast. Toen werd de kostprijs voor de hele installatie gedeeld door het aantal klokken (48). Deze klokken konden worden gesponsord. Plots dook 1 sponsor (De Kortrijkse Verzekering, vandaag AXA) op en die betaalde de hele beiaard, in ruil voor een overigens zeer geslaagde communicatiecampagne.

Eind vorig jaar werd in Neerpelt een volledig nieuwe beiaard ingespeeld. Dat was eveneens mogelijk gemaakt na de verkoop van klokken waarbij de Koning Boudewijnstichting meehielp (via aftrekbare fiscale giften). Eenzelfde project loopt nu voor een nieuwe beiaard in Aarschot.

Dat moet ook in de West-Vlaamse hoofdstad kunnen. De sponsors zouden hun naam aan één of meer klokken mogen geven. “Dit zou een unieke, stijlvolle promotie betekenen. Hun naam – personen of bedrijven – zal op deze manier als het ware dagelijks en hopelijk voor nog vele eeuwen over Brugge galmen.”

Sigrid Vandenbulcke en Pol Van Den Driessche vragen de provinciale overheid om dit nieuwe voorstel te willen onderzoeken.

“Wij zijn ervan overtuigd dat deze vorm van samenwerking tussen de overheid en bedrijven of personen een oplossing kan bieden. En wat een eerbetoon aan de beiaardcultuur, die 500 jaar geleden in Vlaanderen zijn oorsprong vond en nu wereldwijd wordt geprezen en bewonderd. Bovendien zorgt beiaardmuziek voor een warm, prettig en feestelijk gevoel.”

Beiaard Brugge

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is