Jongeren warm maken voor het technisch onderwijs

Op 24 december 2013

IZEGEM - In februari 2014 gaat in Izegem de 'Izegemse Techniekclub' van start in het sportcentrum De Krekel. Leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van de lagere school kunnen er kennismaken met de vele gezichten van techniek en misschien kiezen ze dan voor het technisch onderwijs, dat misschien wel minder populair is, maar grote toekomstmogelijkheden biedt.

De 'Izegemse Techniekclub' kwam tot stand door een samenwerking van de Katholieke Hogeschool Vives, stad Izegem, de scholengemeenschap Prizma, de Sint-Jozefskliniek en de bedrijven Handsaeme Machinery, Vandemoortele en Televic.

"Het is al langer bekend dat er te weinig jongeren zijn die voor een technische richting kiezen", zegt Rik Hostyn, coördinator Wetenschapscommunicatie bij de Hogeschool Vives. "Studies TSO, technisch bachelor en ingenieur zijn niet meer populair. Daardoor bestaan er steeds meer knelpuntberoepen, beroepen waarnaar de vraag groter is dan het aanbod aan afgestudeerden. Daarom wordt binnen Vives (vroeger Katho) het project 'Techniekclub' in 22 gemeenten in de provincie opgestart. Izegem is daar een van. Technische geletterdheid is onze cultuur!"

De Izegemse Techniekclub wil leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar van de lagere school kennis laten maken met techniek in al zijn aspecten. Ben je graag creatief bezig ? Wil je mensen helpen en de wereld verbeteren ? Kriebelt het bij jou om zelf van alles te maken, maar het ontbreekt je aan basiskennis ? Dan moet je ongetwijfeld de twaalf workshops van de club in sportcentrum De Krekel bijwonen. Je kunt er heel wat opsteken over techniek in een gezellige sfeer en in een echt technieklabo. Je maakt er kennis met gereedschappen en materialen en je leert er een aantal technische systemen maken. De leerlingen worden er begeleid door bekwame techniekmentoren.

"Vives vindt het belangrijk dat elk project in elke gemeente lokaal werkt met de steun van lokale bedrijven, die er ook voor zorgen dat het project haalbaar is", vervolgt Rik Hostyn. "De leerlingen of cursisten zullen tijdens een van de sessies een bedrijf kunnen bezoeken."

"Op die manier kunnen de jongeren hun technisch talent ontwikkelen", zegt schepen van Economie Kurt Himpe, ook provincieraadslid voor de N-VA. "Ik ben blij dat vier Izegemse bedrijven hun steun verlenen aan dit project. Ik vroeg aan gedeputeerde Jean de Bethune of de provincie die projecten wil ondersteunen, omdat er precies in West-Vlaanderen heel wat technische vacatures zijn en de bedrijven die moeilijk kunnen invullen. Jean de Bethune zei dat de oprichting van de Techniekclubs een belangrijke evolutie is in onze provincie en dat hij zal laten onderzoeken op welke manier de provincie er inhoudelijke ondersteuning kan aan geven."

"Dat de Sint-Jozefskliniek, zeg maar de sociale sector, hieraan zijn steun verleent, lijkt misschien niet evident", zegt Wouter Blondeel van de technische dienst van de kliniek. Maar ook in een ziekenhuis neemt techniek een bijzondere plaats in. In heel veel lokalen staan er steeds meer allerlei machines en toestellen en het ziekenhuis zelf is voortdurend een bouwwerf. Goede technici kunnen ervoor zorgen dat technische werken vlot verlopen en geen hinder vormen voor de werking van het ziekenhuis."

In sportcentrum De Krekel worden 12 workshops gegeven op de woensdagen 5, 12, 19 en 26 februari, 12 en 19 maart, 23 en 30 april, 14, 21 en 28 mei en 4 juni. Telkens van 13.30 tot 15.30 uur en van 16 tot 18 uur. Deelnemen kost 40 euro, materiaal en verzekering inbegrepen. Inschrijven viawww.techniekclub-izegem.be. (IB)

Info: dienst Lokale Economie, 051 33 73 12 of economie [at] izegem [dot] be.

De weekbode Izegem

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is