Komt er een maritiem attractie of toch een maritiem museum?

Op 28 november 2014

Volgens N-VA komt museum er niet, volgens Franky De Block is attractie veel meer dan museum

OOSTENDE - De plannen om een maritiem museum te realiseren in Oostende, zijn dood en begraven. Dat concludeert N-VA-provincieraadslid Wim Aernoudt uit Gistel uit de antwoorden van gedeputeerde Franky De Block op zijn vragen in de provincieraad. Er wordt nu wel gedacht aan een ‘maritieme attractie’. Maar volgens De Block wordt met een ‘attractie’ niet minder, maar juist veel meer bedoeld dan enkel een museum.

“Tijdens de provinciale budgetbesprekingen gaf gedeputeerde voor Toerisme Franky De Block toe dat er nu gedacht wordt aan een ‘maritieme attractie’”, zegt Wim Aernoudt. “Het maritiem museum was een hefboomproject in het verkiezingsprogramma van SP.A Oostende, maar toen Franky De Block van de Oostendse politiek naar de provincie trok, legde hij de Oostendse ambitie bij Westtoer op tafel. In februari 2013 kondigde hij aan dat er eind dat jaar een definitief concept voor het museum zou zijn.”

“Van toen af ging het mis, want in 2014 trok de provincie geen investeringsbudget uit, enkel 120.000 euro voor de studiekosten. Die middelen zijn in 2015 opnieuw ter beschikking. In de loop van 2014 gaven verschillende betrokkenen aan dat een publiek-private samenwerking de overheidsinvesteringen in dit dossier moet beperken. In het kader van het strategisch beleidsplan kust van de Vlaamse regering past volgens de gedeputeerde wel een landmark-project. Dit zou een ‘maritieme attractie’ worden waarvoor Oostende wegens zijn centrale ligging in aanmerking komt.”

Vragen bij mobiliteit

In februari 2015 zal de studieopdracht gegund worden aan een gespecialiseerd bureau. “Er wordt gemikt op een all-weather-attractie voor alle leeftijden die kostendekkend moet zijn”, aldus een sceptische Wim Aernoudt. “Het is nog te vroeg om in te schatten op hoeveel bezoekers wordt gemikt, maar om een dergelijke ambitie te financieren, zal dit een heel groot aantal moeten zijn. Hoe dit midden in Oostende, bijvoorbeeld naar mobiliteit toe, moet aangepakt worden, is maar zeer de vraag.”

“De gedeputeerde sprak ook over de mogelijkheid om er klassieke schepen te laten aanmeren, een soort permanent Oostende voor Anker. Daarbij mag de vraag gesteld worden hoeveel havenoppervlakte deze attractie zal innemen. Na de impact van de ontwikkelingen op de Oosteroever lijkt nu ook de ontwikkeling van dit project het potentieel van de haven verder in het gedrang te brengen”, stelt Aernoudt, die concludeert : “Het beloofde maritiem museum komt er niet. Hopelijk brengt 2015 duidelijkheid over wat er dan wel komt.”

Landmark

Franky De Block zelf houdt er een andere lezing van de plannen op na. “De attractie moet breder zijn dan een museum. Het moet een landmark worden met een uitstraling die extra toeristen aantrekt, ook uit het buitenland. We willen ook kustbreed werken. De nieuwe attractie zal de verbinding maken met andere maritieme attracties aan de kust, zoals in Oostende de Mercator, de Amandine, de Vistrap, de vismijn... en verder af het nationaal visserijmuseum NAVIGO in Oostduinkerke of de vuurtoren in Blankenberge. Via de maritieme attractie willen we een totaal maritiem pakket bieden.”

In het verleden werd de Churchillkaai nabij het station als ideale locatie genoemd. De gronden zijn eigendom van het Vlaams Gewest, dat ook bij het project betrokken zou worden. Burgemeester Jean Vandecasteele sprak vorig jaar nog over een integratie van het Noordzee-Aquarium in de maritieme attractie. Nu laat Franky De Block wat de locatie betreft nog niet in zijn kaarten kijken : “Het moet een centraal gelegen en makkelijk bereikbare plaats zijn, waar ook schepen kunnen aanmeren”, zegt hij. “Nu en dan moet er een historisch schip langskomen als tijdelijke aantrekkingspool.”

“De maritieme attractie moet een all-weather-attractie zijn voor alle leeftijden, interactief en kindvriendelijk. We hebben het idee van een museum achter ons gelaten. We zien het nog breder, nog aantrekkelijker. Maar uiteraard moet het maritieme erfgoed wel aan bod komen. Om de exploitatie betaalbaar te houden, willen we samenwerken met de privésector. Maar we rekenen ook op Vlaamse subsidiëring. Op de provincieraad kreeg ik geen commentaar dat mijn voorstel niet goed was. Deze reactie van de N-VA vind ik dan ook laag onder de gordel.”

Maritiem Museum

Zie persartikel N-VA hierover: http://west-vlaanderen.n-va.be/nieuws/dan-toch-geen-maritiem-museum-oost...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is