Succesvolle expo “Verdwenen Zwinhavens” klokt af op 42.275 bezoekers maar krijgt geen verlenging

Op 20 december 2021, over deze onderwerpen: De Vlaamse Kust, Toerisme

West-Vlaanderen / Knokke-Heist / Damme / Brugge - Provincieraadslid Isabelle Vandenbrande vernam op de provincieraad van de deputatie dat de expo “Verdwenen Zwinhavens” die liep tot 7 november 2021 geen verlenging krijgt. De expo vond plaats in het Zwin Natuur Park en in de omliggende Zwinstreek. “De eigen componenten van de expo worden nu verdeeld over verschillende locaties en dit vind ik een gemiste kans. Het was beter om de stukken van de expo nog een tijdje bij elkaar te houden en pas later te verdelen,” aldus provincieraadslid Isabelle Vandenbrande uit Beernem.

“Persoonlijk vond ik het beter dat de expo kon blijven op dezelfde plaats voor minstens nog 1 jaar met daarna een evaluatie. Zeker nu de er aan gekoppelde fietstocht wel blijft. Nu wordt de expo uit elkaar gehaald en verdeeld over verschillende locaties. Dit is een gemiste kans om nog meer bezoekers aan te trekken voor West-Vlaanderen in deze moeilijke coronatijden. De expo kreeg 42.275 bezoekers over de vloer wat een enorm succes is. De expo was echter slechts 4 maanden geopend. Dit kon zeker een verlenging krijgen,” aldus provincieraadslid Isabelle Vandenbrande.

De waardevolle stukken van de expo worden als volgt verdeeld. De grote tafel met de projectie van de evolutie van de Zwinstreek is intussen verhuisd naar Brugge. Nog voor volgende zomer wil stad Brugge de ruimte voor de gotische zaal in het stadhuis opnieuw inrichten als exporuimte en de tafel zal daar een centrale plaats innemen. Brugge is alle regelingen aan het treffen en maakt ook budget vrij voor de heropstelling ervan. De thematische vitrines zijn verhuisd naar Hoeke in Damme, naar de hoeve van Jan Tilleman. Daar zal in samenwerking met UGent een minibezoekersruimte worden gemaakt. De opgravingen gedaan door de universiteit werden ook gerecupereerd. De objecten waren uitgeleend door musea en particulieren. Deze objecten zijn intussen terug naar de eigenaars. De monumentale doeken met 3D prints werden opgehangen of zullen opgehangen worden in het Zwin Natuurpark.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is