Renovatie Provinciaal Hof te Brugge loopt vertraging op

Op 24 september 2020, over deze onderwerpen: Financiën en begroting, Patrimonium

West-Vlaanderen / Brugge  – “De renovatie van het Provinciaal Hof te Brugge loopt vertraging op.” Dat antwoordde gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) aan provincieraadslid Jan Van Meirhaeghe (N-VA) uit Damme op de provincieraad. “Er liep namelijk een geschilprocedure wegens onenigheid over de erfdienstbaarheden. Voor de brandveiligheid moet er immers een evacuatieweg zijn en die loopt via de koer van het aanpalende “Historium”. De restauratiewerken gingen drie jaar duren maar zullen nu zeker al verlengd worden. Het is de bedoeling om de werken af te hebben in het derde kwartaal van 2023.”

Het Provinciaal Hof werd door de provincie aangekocht sinds april 2018. De provincie wil er een provinciaal open huis van maken. De werken omvatten onder meer de volledige restauratie van de buitenschil. De gevel zal volledig gerestaureerd worden en de leien op het dak gedeeltelijk vervangen. Om de toegankelijkheid te verhogen zullen de ingangen en verschillende ruimtes worden aangepast. Er komen ook drie liften in het gebouw.

De omgevingsvergunning liep vertraging op door een geschil met de buren. Raadslid Jan Van Meirhaeghe schetst het geschil in de beroepsprocedure. “De benedengang (koer) aan de linkerkant naast de kelderverdieping van het Provinciaal Hof behoort niet tot het Provinciaal Hof maar wel tot de aanpalende eigendom Markt 1 (Historium). Maar dit moet dienen als vluchtroute. De eigenaars van Historium waren niet akkoord met dit voorstel. De provincie heeft voorgesteld de koer in erfpacht te nemen om deze aan te wenden als vluchtweg bij noodsituaties. Er werd een ontwerp van erfpachtovereenkomst doorgestuurd naar de eigenaars maar er werd nooit een antwoord bezorgd. Ook een verkoop van de koer aan de provincie bleek voor de eigenaars niet aan de orde."

Na een hoorzitting met de buren werd de omgevingsvergunning onder voorwaarden definitief verleend op 17 september. De restauratiewerken die normaal begin augustus gingen aanvangen, werden geschorst. De werken zullen nu beginnen vanaf 5 oktober.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is