Provincie wil werk maken van restauratie buitenschil kasteel Wolvenhof in Izegem

Op 23 januari 2020, over deze onderwerpen: Domeinen en Groene Assen, Financiën en begroting, Patrimonium

West-Vlaanderen / Izegem – De provincie West-Vlaanderen heeft op de provincieraad aan raadslid Kristof Pillaert laten weten dat ze werk wil maken van de restauratie buitenschil van kasteel Wolvenhof in Izegem. De herbestemming van kasteel Wolvenhof zal samen met Stad Izegem beslist worden. “Het dossier sleept al vele jaren aan. Op ons aandringen zal de provincie werk maken van de restauratie Wolvenhof. Een eerste studie spreekt van een kostprijs van 2,4 miljoen euro voor de restauratie van de buitenschil. We zijn tevreden dat er van declassering en afbraak van het gebouw geen sprake meer is,” zegt fractievoorzitter Kristof Pillaert (N-VA) naar aanleiding van een vraag aan gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe (sp.a).

De N-VA slaat al vele jaren op deze nagel. Fractievoorzitter Kristof Pillaert uit Hooglede: “Terwijl het kasteel Wallemote helemaal gerestaureerd is en een bestemming heeft, blijft het zusterkasteel Wolvenhof er troosteloos bij staan.”

“Al 9 jaar heeft de provincie via een erfpachtovereenkomst met de stad Izegem dit kasteel in handen. Er is al heel wat tijd verloren gegaan omdat de provincie er eerst een streekhuis ging onderbrengen maar dan later daar van af zag,” zucht fractievoorzitter Pillaert.

Er is de voorbije jaren werk gemaakt van de instandhouding van het gebouw. Er is zwambestrijding geweest en dichtheid van het dak werd aangepakt. Er is een raming van 2,4 miljoen euro voor aanpak buitenschil kasteel Wolvenhof waar via het beheersplan met Onroerend Erfgoed 60% subsidies kunnen bekomen worden. Half februari heeft de provincie nieuw overleg met de diensten van Stad Izegem.

“Daarnaast vragen we de provincie dringend om een beslissing te nemen over de herbestemming zodat het kasteel Wolvenhof niet verder verloedert en een duidelijke inhoudelijke invulling krijgt aan de binnenkant,” besluit fractievoorzitter Kristof Pillaert.

 

Bekijk via de link de volledige vraagstelling van raadslid Kristof Pillaert.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is