Nog maar 80.000 beeldjes voor WO I-herdenking

Op 24 januari 2017, over deze onderwerpen: Cultuur

600.000 beeldjes maken, symbool voor elk burger- of militair slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog in onze regio, dat was de ambitie van het provinciale project Coming World Remember Me. Maar op anderhalf jaar van de deadline zijn er nog maar 80.000 beeldjes klaar. Daarom wordt de hulp ingeschakeld van de medewerkers van sociale werkplaats De Waak in Kuurne.

Coming World Remember Me wordt georganiseerd door vzw Kunst en kadert binnen het artistieke herinneringsproject 'GoneWest/Reflections on the Great War', een initiatief van de provincie West-Vlaanderen ter herdenking van WO I. Het idee is even simpel als ambitieus.

Tijdens de eeuwherdenking van de Eerste Wereldoorlog krijgen toeristen, verenigingen, scholen en iedereen die dat wil de kans om een beeldje te maken in Ieperse en Duitse klei, dat telkens symbool staat voor een van de 600.000 slachtoffers uit onze regio die tijdens WO I viel. Hiervoor werden een aantal vaste ateliers ingericht, onder meer in de Ieperse Kazematten, en trok vzw Kunst ook met enkele mobiele ateliers op pad. Maar ondanks alle inspanningen werden op vandaag slechts 80.000 beeldjes gemaakt door vrijwilligers.

"Er is heel veel enthousiasme rond dit project, maar het is heel moeilijk om zoveel mensen samen te krijgen om een beeldje te maken", aldus intendant van het project, Jan Moeyaert, van vzw Kunst.

April 2018

Om toch tegen de deadline van april 2018 alle beeldjes geproduceerd te krijgen, wordt nu een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met vzw De Waak uit Kuurne, die mensen met een arbeidsbeperking tewerkstelt. Vier medewerkers van het bedrijf worden de komende maanden ingezet om zeker 200.000 van de beeldjes te

maken. Hiervoor werken ze samen met Wienerberger, die de klei en vormen voor de beeldjes al ter beschikking stelde. "Wij zijn blij om met onze mensen aan een mooi project als dit te kunnen meewerken. Zo dragen ook wij ons steentje bij voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog", klinkt het bij De Waak. De overige 300.000 beeldjes zullen worden gemaakt door individuele participanten en nog eens 100.000 beeldjes zullen via andere samenwerkingen met sociale werkplaatsen gemaakt worden.

Dogtag

Alle 600.000 beeldjes zullen vanaf april 2018 deel uitmaken van een landschapskunstwerk van kunstenaar Koen Vanmechelen. Elk beeldje zou ook voorzien worden van een zogenaamde dogtag (naamplaatje dat veel soldaten dragen voor eventuele identificatie, red.) met daarop de naam van een van de WO I-slachtoffers en de naam van de persoon die het beeldje heeft gemaakt. Maar daar stapte de organisatie ondertussen al vanaf. "Elk beeldje is heel anders en het bleek niet evident om telkens een plaatje aan het beeld te bevestigen. Maar de bestaande dogtags zullen zeker wel een plaats krijgen in het kunstwerk, al wordt nog nagedacht hoe dit concreet zal worden uitgewerkt", klinkt het bij de provincie.

Kritiek

De nieuwe koers voor het project botst wel op enige kritiek.

"Onze fractie is ervan overtuigd dat dit project ambitieus en zeker waardevol genoemd mag worden, maar wij maken toch de bedenking of de provincie geen inschattingsfout heeft gemaakt", zegt provincieraadslid Mieke Van Hootegem van N-VA. "Een haalbaarheidsstudie voor de aanvang van het project was toch op zijn minst op zijn plaats geweest. Het is nog te vroeg om in te schatten wat de uiteindelijke meerprijs zal zijn. De vraag is, wie zal dit betalen? Bovendien is het nooit de bedoeling geweest om de beeldjes door derden te laten maken", aldus Van Hootegem.

Link: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-menen/nog-maar-80-000-beeldjes-voor-w...

Bron: Het Laatste Nieuws Westhoek, Lisa Bacelle, 24/01/2017

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is