N-VA: Inschattingsfout van de provincie voor productie 600.000 beeldjes Gonewest

Op 23 januari 2017, over deze onderwerpen: Cultuur

West-Vlaanderen / Roeselare – “N-VA vindt dat de provincie een inschattingsfout heeft gemaakt bij de productie van de 600.000 beeldjes voor het project ComingWorldRememberMe”, aldus provincieraadslid Mieke Van Hootegem (Roeselare). ComingWorldRememberMe (CWRM) is het beeldende kunstproject binnen GoneWest, het culturele programma van de provincie West-Vlaanderen voor de herdenking van WO I. Gedurende de vijf herdenkingsjaren, van 2014 tot 2018, dienen er 600.000 beelden uit klei te worden gemaakt.

“Herdenken, helpen, reflecteren, en verbinden”: Dit zijn de 4 hoofddoelstellingen voor het prestigieuze project ComingWorldRememberMe. CWRM is een participatief land art project dat vzw Kunst samen met vzw Combat realiseert in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, in het kader van het grootschalig herdenkingsproject 'GoneWest/Reflections on the Great War".

Tijdens de periode 2014-2018 kan iedereen meehelpen in workshops om samen 600.000 beeldjes uit klei te maken. Deze beeldjes krijgen allemaal een plaats tussen twee werken van kunstenaar Koen Vanmechelen. De land art installatie CWRM wordt in april 2018 in de voormalige frontzone van Ieper geïmplementeerd. De 600.000 beeldjes stellen het aantal dodelijke slachtoffers voor dat te betreuren viel op Belgische bodem tijdens Wereldoorlog 1, zowel militairen als burgerslachtoffers afkomstig uit maar liefst 56 landen.

“Een heel mooi initiatief, 600.000 beeldjes, gelinkt aan 600.000 namen , gesneuvelden in de oorlog, het DNA van onze gemeenschap”, vertelt provincieraadslid Mieke Van Hootegem uit Roeselare.

“De uitwerking van het project is echter niet over één nacht ijs gegaan. Niet in het minst omdat de uitdaging zeer groot was om dit alles in goede banen te leiden en vooral om het tot een goed einde te brengen. Immers in theorie was 6 jaar een zee van tijd om dit gigantisch aantal beeldjes te produceren.”

Maar al vrij snel werd duidelijk dat het een onmogelijke taak zou zijn om via mobiele en vaste ateliers het streefcijfer te halen.

Dit was dan ook de aanleiding om begin 2016 over te schakelen naar nieuwe samenwerkingsverbanden o.a. met sociale werkplaatsen. Bij vzw de Waak, een maatwerkbedrijf in Kuurne, worden er dagelijks 550 stuks semi-handmatig aangemaakt en dit voor een naakte arbeidskost van 95 eurocent per beeldje.

Volgens de laatste gegevens zit de productie bij vzw de Waak op schema. Vzw de Waak staat in voor de aanmaak van 200.000 beeldjes. Wat betreft de vaste en mobiele ateliers waren er begin 2017 ongeveer 80.000 beeldjes gemaakt via betalende peter-of meterschappen waarvan de opbrengst voor de helft naar een goed doel gaat. Er wordt gestreefd om individueel 300.000 beeldjes te fabriceren.

Voor de andere 100.000 worden kleinere samenwerkingen, onder andere met organisaties met een bijzondere atelierwerking voor mensen met een beperking opgezet, bv. Mivalti Tielt.

In het budget 2017 is er bijna 350.000 euro voorzien voor vzw Ku(n)st voor de productiekost van de beeldjes. “Het is nog te vroeg om in te schatten wat de uiteindelijke meerprijs zal zijn. De vraag is, wie zal dit betalen? Bovendien is het nooit de bedoeling geweest om de beeldjes door derden te laten maken.”

Provincieraadslid Mieke Van Hootegem besluit: “Onze fractie is er van overtuigd dat dit project ambitieus en zeker waardevol mag genoemd worden maar wij maken toch de bedenking of de provincie geen inschattingsfout heeft gemaakt. Een haalbaarheidsstudie voor de aanvang van het project was toch op zijn minst op zijn plaats geweest. Bovendien en dit geldt ook voor de andere projecten binnen Gonewest is een grondige tussentijdse evaluatie nodig om naast de financiële consequenties ook de pijnpunten bloot te leggen.”

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is