N-VA betreurt aanpak provinciebestuur over beeldjesproject in provinciedomein De Palingbeek

Op 20 november 2018, over deze onderwerpen: Cultuur, Efficiënte overheid, Toerisme

"230.000 euro voorzien voor afbraak en verplaatsing van het ei"

West-Vlaanderen / Ieper – N-VA stelt met verbazing en teleurstelling vast dat het provinciebestuur de afhandeling van het beeldjesproject in provinciedomein de Palingbeek in Ieper niet goed heeft aangepakt op voorhand. Provincieraadslid Mieke Van Hootegem: “Het lijkt er op dat er te weinig op voorhand werd nagedacht wat er met deze installatie nadien zou moeten gebeuren. Voor de afbraak en verplaatsing van de sokkel en het ei in 2019 is nu maar liefst een slordige 230.000 euro voorzien in het budget. Een verspilling van West-Vlaams belastinggeld!”

Zeshonderdduizend identieke beeldjes. Eentje voor elk slachtoffer van WO I die door 180.000 vrijwilligers in de juiste vorm werd gekneed. De installatie werd door meer dan 250.000 bezoekers bezocht. Provincieraadslid Mieke Van Hootegem: “Het was dan ook een succes. Deze installatie sprak dan ook tot de verbeelding. Echter, de afhandeling van het beeldjesproject door het provinciebestuur is niet goed aangepakt geweest.”

“Voor de afhandeling van het project, kunnen we ons met N-VA niet van de indruk ontdoen dat de provincie het ophalen van de beeldjes slecht heeft gecommuniceerd aan de burgers op voorhand en op het vlak van controle te laat in actie heeft geschoten.”

“Het prestigieuze project dat ongeveer 3 miljoen euro gekost heeft, is gaandeweg vaak gespreksstof geweest waarin vele malen moest bijgestuurd worden om het uiteindelijke doel te bereiken. Het was al een teleurstelling dat dat de installatie niet kon blijven staan omdat deze in een Europees habitatgebied ligt. Wij opteren met N-VA dat de vzw samen met de provincie beter een permanente plaats had uitgekozen zodat geen extra kosten dienden gemaakt te worden om nu een deel van het kunstwerk een andere bestemming te geven? Voor de afbraak, verplaatsing van het ei met sokkel en natuurherstel is nu maar liefst een slordige 230.000 euro gebudgetteerd. Een verspilling van West-Vlaams belastinggeld!”

“Toch hopen wij op een blijvend karakter van de symbolische boodschap achter het project. Het verspreiden van de beeldjes in een groter geheel zou een mooi gebaar zijn ten aanzien van al deze landen over heel de wereld die hier duizenden soldaten hebben verloren. Daarom hebben wij de suggestie gedaan aan het provinciebestuur om de betrokken landen uit WO1 een deel van het kunstwerk te schenken”, besluit provincieraadslid Mieke Van Hootegem.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is