Een nationaal park bij ons in de buurt?

Op 30 oktober 2017, over deze onderwerpen: Domeinen en Groene Assen

West-Vlaanderen - Vlaanderen heeft sinds 2006 één nationaal park: De Hoge Kempen in Midden-Limburg. Nederland heeft er twintig. “We hebben dus een achterstand in te halen”, aldus provincieraadslid Tijl Waelput uit Jabbeke.

Provincieraadslid Tijl Waelput uit Jabbeke: “Vorige maand lanceerde de jongerenorganisatie van onze partij, Jong N-VA, het idee om meer gebieden in Vlaanderen als nationaal park te erkennen. Daarbij werd onder andere Bulskampveld naar voren geschoven als potentieel nationaal park. Met 90 km² (= 9.000 hectare) en het reeds bestaande natuurbeheer en recreatief gebruik voldoet Bulskampveld ruimschoots aan de criteria om als “nationaal park” erkend te worden.”

Het Landschapspark Bulskampveld strekt zich uit over de gemeenten Beernem, Oostkamp, Ruiselede, Wingene en Aalter. Samen met die gemeenten zijn het de Provincies West- en Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap voor Natuur en Bos, Westtoer, Toerisme Oost-Vlaanderen, Regionaal Landschap Houtland en Natuurpunt die de handen in elkaar slaan om het Bulskampveld beter op de toeristisch-recreatieve kaart te zetten.

In de pers verscheen het bericht, dat een werkgroep effectief bezig zou zijn met de voorbereidingen om Bulskampveld als nationaal park te laten erkennen. In het bericht werd de bevoegde gedeputeerde geciteerd: “De provincie West-Vlaanderen is de trekker in het dossier. In eerste instantie wil de provincie deze erkenning voor het Bulskampveld maar in de verre toekomst ook voor de Zwinregio en de Handzamevallei.” 

Provincieraadslid Tijl Waelput vroeg in de provincieraad van oktober de deputatie naar de stand van zaken. Groot was dan ook zijn verwondering toen de gedeputeerde de juistheid van dit bericht ontkende en expliciet zei, dat de provincie niet de ambitie heeft om nationale parken in onze provincie te laten erkennen. “Toch wel een eigenaardige wending. Heeft men schrik gekregen voor reacties van mensen en groepen die vrezen dat er hierdoor beperkingen zouden komen op hun activiteiten in het gebied? Of vreest de provincie dat de Vlaamse overheid het beheer van een “nationaal park” Bulskampveld zou kunnen overnemen en zij daardoor weer een stukje bevoegdheid verliest? N-VA betreurt dit en vindt, dat Bulskampveld met de titel “nationaal park” een sterke troef voor de toeristische vermarkting van het Brugse Ommeland, waar Jabbeke toe behoort, zou kunnen zijn.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is