Deputatie heeft oor naar voorstel van N-VA om kleiputten in Egem voor waterbuffering te gebruiken

Op 28 november 2017, over deze onderwerpen: Domeinen en Groene Assen, Integraal waterbeleid

West-Vlaanderen / Pittem - Tijdens de provincieraadszitting stelde provincieraadslid Kurt Himpe (N-VA) vragen over de toekomst van de kleiputten in Egem. Het provincieraadslid stelde voor om de mogelijkheden van de kleiputten als waterbuffer te bekijken. Een voorstel waar gedeputeerde Guido Decorte (CD&V) oor naar had.

In 2011 werd de kleiontginning door Wienerberger stopgezet omwille van te magere klei, waardoor de verdere ontginning economisch niet meer rendabel was. De braakliggende site van om en bij de 40 hectare bestaat uit een voormalige steenbakkerij met aanpalende kleiputten.

De deputatie gaf al naar aanleiding van een vraag van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) de opdracht om een haalbaarheidsstudie op te starten om de concrete nabestemming van het ontginningsgebied te onderzoeken.

“De provincie West-Vlaanderen kreeg de voorbije periode al vaak te maken met een waterproblematiek. Zo was er al vaak wateroverlast en tijdens de vorige zomerperiode kampte de provincie met een grote waterschaarste. De kleiputten zijn misschien een ideale buffer om bij wateroverlast water te verzamelen”, zegt provincieraadslid Himpe. “Bij droogte kan het water in de kleiputten nuttig zijn voor bedrijven binnen en buiten de landbouw die voor de productie veel water nodig hebben.”

“Een nabestemming geven aan de kleiputten is immers geen gemakkelijke zaak. De putten opvullen zal tientallen jaren duren en indien ze niet opgevuld worden, moet er continu water weggepompt worden”, verduidelijkt Himpe.

Gedeputeerde Guido Decorte antwoordde dat na de droogteperiode van deze zomer het studiebureau de opdracht kreeg om de mogelijkheden tot waterbuffering te onderzoeken omdat dit een interessante piste is.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is