De provincie zal ondernemers in moeilijkheden door corona beter ondersteunen

Op 25 februari 2021, over deze onderwerpen: Armoede, Communicatie, Coronacrisis, Economie en ondernemen, Financiën en begroting

West-Vlaanderen – De N-VA-fractie heeft op de West-Vlaamse provincieraad voorstellen neergelegd om ondernemers in moeilijkheden door de coronacrisis beter te ondersteunen. “We stellen vast dat noodlijdende ondernemers de weg niet vinden om aan te kloppen voor hulp”, aldus provincieraadsleden Sigrid Vandenbulcke en Kristof Pillaert. “De provincie zal haar tool quickscan.be die bedoeld is voor starters nu uitbreiden naar alle ondernemers. Ze zijn ook bereid na onze vraag om een subsidie te geven aan Dyzo vzw. Deze vzw helpt ondernemers in moeilijkheden.”

Provincieraadslid Sigrid Vandenbulcke uit Menen: “We zitten nog steeds ten volle in de coronacrisis. Voor heel wat West-Vlaamse ondernemers duurt deze crisis te lang. 1 op 4 van deze bedrijven heeft op korte termijn niet de nodige reserves om deze crisis te overleven.

We doen het slechter dan de andere provincies. Met 1/4e van onze ondernemingen in de gevarenzone doet West-Vlaanderen het slechter dan Antwerpen (20,7 %), Oost-Vlaanderen (20,1 %) en Vlaams-Brabant (19,5 %), maar wel beter dan Limburg (26,4 %). Over gans Vlaanderen zit nog steeds ruim 1 op 5 ondernemingen in die gevarenzone.”

Fractievoorzitter Kristof Pillaert uit Hooglede: “Onze provincie is hard getroffen door sectoren zoals horeca, toerisme en recreatie. En daar komt dan ook nog eens de Brexit er bij. De provincie wil vooral inzetten op relancemaatregelen tijdens de coronacrisis.”

Volgende tools zullen worden uitgebreid in kader van relance:

Quick-scan.be als financiële tool

Met Quick-scan.be wordt de huidige financiële situatie van ondernemingen gescreend en wordt advies gegeven waar nodig. Deze is vooral gericht op starters. “Op onze vraag zal dit worden uitgebreid naar alle West-Vlaamse ondernemingen.”

Een subsidie voor Dyzo, vzw als hulp voor noodlijdende ondernemers

Bij Dyzo kan een ondernemer discreet terecht voor het redden van zijn zaak, voor het leefbaar maken van een faillissement en voor de nodige ondersteuning van een nieuwe start na faillissement. Deze vzw krijgt overheidsmiddelen maar hun middelen zijn beperkt. De provincie ondersteunt reeds Boeren op een Kruispunt vzw met een jaarlijkse subsidie van 15.000 euro voor landbouwers in moeilijkheden. Dyzo vzw is er voor alle andere ondernemingen in moeilijkheden. “De provincie is bereid om ook Dyzo vzw een jaarlijkse subsidie te geven om zo ook hun werking te optimaliseren.”

Provincieraadsleden Pillaert en Vandenbulcke besluiten: “We zijn tevreden dat de provincie extra inspanningen wil leveren. De coronacrisis duurt veel langer dan iedereen dacht. De provincie zal de tool quickscan.be beter bekendmaken en noodlijdende ondernemers nog meer begeleiden naar Dyzo vzw.”

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is