West-Vlaamse N-VA bezorgd over toekomst Kustreddingsdienst

Op 6 mei 2015

“De provincie moet beseffen dat er mensenlevens op het spel staan”

West-Vlaanderen / Brugge / Blankenberge / Knokke-Heist / Vlaamse Kust - De West-Vlaamse N-VA is bezorgd over de toekomst van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV). Gedeputeerde voor Toerisme  Franky De Block (sp.a) bevestigde dat de provincie West-Vlaanderen geen geld meer zal uittrekken voor de financiering van IKWV. Vlaams parlementslid Cathy Coudyser (Knokke-Heist) en provincieraadslid Nick Verwimp (Blankenberge) trekken aan de alarmbel: “Als niet alle partners hun engagementen nakomen, staan er mensenlevens op het spel”.

De Intercommunale Kustreddingsdienst IKWV wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid, de tien kustgemeenten, enkele private sponsors en de provincie West-Vlaanderen. Vlaams Parlementslid Cathy Coudyser (N-VA), zelf uit Knokke-Heist, ondervroeg minister van Toerisme Ben Weyts over de toekomst van de IKWV: “De minister wil zijn financieel engagement nakomen en het IKWV absoluut op peil houden. Jaarlijks wordt 120.000 euro voorzien om te garanderen dat het aantal redders of bewaakte zones behouden blijft. De minister heeft alle partners bij IKWV opgeroepen om hun financieel engagement na te komen, in het rechtstreeks belang van de veiligheid van de strandgangers.”

Nu blijkt echter dat niet alle partners hun engagementen willen nakomen. De provincie West-Vlaanderen deelde via gedeputeerde voor Toerisme Franky De Block (sp.a) mee dat de provincie geen geld meer uittrekt voor de financiering van IKWV: Provincieraadslid Nick Verwimp is ontgoocheld. “De deputatie verschuilt zich achter techniciteiten”, zegt Verwimp. “Ze halen aan dat de provincies uit de intercommunales moeten stappen, maar die hervorming neemt de verantwoordelijkheid van de provincie helemaal niet weg. Ook in de toekomst kan West-Vlaanderen perfect financieren”.

N-VA West-Vlaanderen wil dat de provincie middelen voor IKWV blijft vrijmaken, om de veiligheid aan de Kust ook in de toekomst te garanderen. “De provincie mag geen politieke spelletjes spelen op de kap van strandgangers, toeristen en kinderen. We roepen de provincie op om het oude financiële engagement ook in 2016 en in de komende jaren op te nemen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is